Benodigdheden:
-
Een naaimachine
-
0,5 m Tricot (verkrijgbaar op elke stoffenwebsite. Zelf koop het liefst in een winkel of op de markt, zodat ik het stofje even kan 'voelen' en keuren. Advies is om het stofje eerst uit te wassen alvorens je het broekje gaat maken, dan weet je zeker dat het later niet krimpt!)
-
een aantal knopspelden
-
een tekenpotlood. Nog beter is een krijtpotlood, speciaal voor stof.
-
stofschaar (die van Hema vind ik persoonlijk erg fijn)
-
naaigaren in een kleur die past bij je stofje
-
een stuk elastiek met een breedte van ongeveer 2 cm (hier gebruik ik altijd de basiselastiek van Hema voor)
-
Patroon voor het babybroekje*. Dit download je hier. Ik heb maat 6M gebruikt, dit vind ik vergelijkbaar met 56.
* dit patroon heb ik niet zelf getekend, credits gaan naar toddah.net
Zelf een babybroekje maken
Moeilijkheidsgraad:
Je ziet ze overal, leuke babybroekjes in de meest hippe printjes! Goed nieuws: deze babybroekjes kun je erg makkelijk zelf maken. In deze tutorial vertel ik je hoe je dit stap voor stap aanpakt.
Nog een aantal tips vooraf:
-
Is dit de eerste keer dat je met een naaimachine gaat werken? Laat je door je moeder / buurvrouw / tante / collega even uitleggen hoe je machine werkt, dit scheelt veel frustratie tijdens het proces.
-
Maak een 'proeflapje'. Niet iedere stof stretcht evenveel, of glijd even makkelijk onder je machine door. Door een proeflapje te maken weet je straks beter hoe de stof aanvoelt en kun je het babybroekje netter maken. Met een proeflapje bedoel ik een klein lapje stof wat je dubbelvouwt en vervolgens een aantal keer recht overheen stikt.
-
Dit broekje maak je in ongeveer een uurtje. Neem je tijd, werk netjes, dan heb je er het langst plezier van.
Let's get it started!
In 18 stappen vertel ik je hoe je het broekje eenvoudig kan maken.
Stap 1: Zorg dat je alle materialen klaar hebt liggen!
Stap 2: Vouw de stof dubbel. Teken het patroon over op de stof. Let goed op dat je de stof met de 'goede' kant naar binnen vouwt. Met de goede kant wordt de kant bedoeld die je wil zien wanneer het babybroekje klaar is.
Stap 3: Knip je patroon uit. Knip ongeveer langs 1 cm van de rand van je patroon. Dit heet de naad-waarde. Deze heb je nodig om straks netjes te kunnen stikken.
Stap 4: Op het patroon zie je duidelijk staan 'voor' en 'achter'. Speld deze stukken vast. Speld horizontaal; je kunt dan de naalden laten zitten terwijl je gaat stikken op je machine.
Stap 5: Zet de stretch-steek op je machine aan. Elke machine is anders. Op mijn machine zijn dit nummer 2 t/m 5. Ik heb zelf steek 3 gebruikt. Een stretch-steek zorgt ervoor dat je stof rekbaar blijft, dit is zeer belangrijk bij babykleding!
Stap 6: Stik netjes de voorzijde en de achterzijde vast. Om er zeker van te zijn dat je draad niet los schiet, kun je het beste na 1cm stikken een stukje 'terug' stikken. Je hebt je draad dan extra stevig vastgezet. Dit herhaal je weer bij het laatste stukje stikken.
Stap 7: Nu de voor- en achterzijde vast zitten, kun je het babybroekje opentrekken. De pijpjes van het broekje komen nu tevoorschijn.
Stap 8: Je spelt nu de pijpjes vast. Dit doe je op dezelfde manier als de voor- en achterkant.
Stap 9: Nog steeds werk je met een stretch-steek. Je kunt de binnenkant in één keer vaststikken. Voor extra stevigheid ga ik over het kruis van het babybroekje vaak een keer voor- en achteruit. Hier kom straks namelijk de meeste spanning op te staan, dus wat versteviging kan geen kwaad.
Stap 10: Nu je de pijpjes ook hebt gestikt, wordt het tijd voor de afwerking. De onderkant van de pijpjes vouw je een stukje om. Hier heb je ook ongeveer 1cm extra overgelaten bij het knippen, deze cm vouw je nu dus naar binnen.
Stap 11: Ik gebruik nu een andere steek op mijn machine; steek 10. deze steek stretcht, maar ziet er net wat leuker uit. Gezien je aan de buitenkant van het babybroekje de steek van de pijpjes kan zien, is het leuk om hier een siersteek te gebruiken. Let er hier ook goed bij op, dat de steek stretcht. Indien je twijfelt, test het dan een keer op je proeflapje!
Stap 12: Dit is even wennen; je gaat nu 'rond' stikken. Je legt het pijpje onder de voet van je naaimachine en moet rustig rond-stikken. Het ziet er het netst uit wanneer je start op de naad van het broekje en hier ook weer eindigt. Dit stikken vraagt wat geduld: naarmate je dit vaker hebt gedaan zul je dit ook sneller kunnen!
Stap 13: Je bent nu bijna klaar! Het broekje zit netjes in elkaar, alleen nog de elastiek toevoegen!
Stap 14: Vouw aan de bovenkant een rand om van ongeveer 2cm. De elastiek die je hebt gekocht moet er goed doorheen kunnen, dus de elastiek kan je mooi als maatstaaf gebruiken.
Stap 15: Je stelt je machine weer in op een gewone stiksteek met stretch. Nu stik je precies op de rand van de stof, er ontstaat een tunnel. Je laat ongeveer een halve centimeter open aan het einde, hier moet je namelijk je elastiek doorheen gaan trekken.
Stap 16: Het is erg makkelijk om een veiligheidsspeld in je elastiek te steken, zodat je deze makkelijk door de tunnel heen kan trekken!
Stap 17: Wanneer de hele elastiek door de tunnel heen zit, trek je deze aan tot de gewenste maat. Mocht je dit lastig vinden; houdt ongeveer 80% aan van de omtrek van het broekje, dan zit je zeker goed! (Een rekenvoorbeeld: wanneer je broekje in omtrek 50 cm is, is je elastiek dus 40 cm lang). Trek de uiteinde over elkaar en naai dit vast. Op de foto zie je dat ik ongeveer 2cm extra heb afgeknipt zodat ik makkelijker mijn elastiek onder de naaimachine kan vaststrikken.
Stap 18: De laatste stap! Er is nu nog een kleine opening aan de binnenkant van het broekje. Dit maak je nog dicht. Je kunt er voor kiezen om dit met de hand te doen, of met de machine. Als je dit op de machine doet is het voordeel dat je elastiek ook meteen vastzit in het babybroekje en deze dus niet na het wassen kan dubbelklappen. Controleer je broekje nog even op losse draadjes, knip eventuele restanten naad-waarde nog af en dan.........Tadaaa! Klaar! Keer het binnenstebuiten en bewonder je eigen, hippe, babybroekje!