top of page

 blouse Claire 

IMG_7476.JPG
IMG_7396 (2).JPG

Romantische blouse 

Moeilijkheidsgraad:

Prachtige blouse in Spaanse stijl die niet zou misstaan in een kinderboutique! Het is even werk, maar het resultaat is dan ook prachtig! De eerste keer ben je er even mee bezig, maar als je het patroon kent, maak je de volgende echt in een handomdraai. 

Benodigdheden:

      

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Leuk om met een siersteek de ruffles te borduren 

  • Kies mooie knoopjes voor een extra chique effect 

  • Bekijk ook eens de andere patronen van ohmotherminediy.com, ze zijn fantastisch!

Let's get it started!

Stap 1: 

Bekijk de instructievideo. Hoewel deze Spaanstalig is, spreken de beelden voor zich. Het helpt je om deze fotohandleiding beter te kunnen volgen.     

Stap 2:

Print het patroon en knip de delen uit. Leg de mouwen en het voorpand tegen de stofvouw.

Aan het achterpand moet je ongeveer 4 cm extra naadwaarde knippen, daar waar de sluiting komt. Kijk goed naar de foto's en de video, dan begrijp je wat ik bedoel! De bovenkant van het voor- en achterpand moet je in twee stukken knippen (zie laatste foto's!)

Stap 3:

Controleer of je alle patroonsdelen juist hebt geknipt.(Op mijn tweede foto ontdekte ik een foutje... zie je het ook? Ik heb dit deel dus opnieuw geknipt)

IMG_5428.jpg
IMG_5432.jpg
IMG_5427.jpg
IMG_5440.jpg

Het bovenlijfje:

De top maak je in twee delen; eerst maak je het bovenlijfje, en vervolgens hoef je er alleen nog maar het gerimpelde onderste gedeelte aan vast te naaien.  

Stap 4:

Naai de schouderpanden op elkaar. Doe dit van zowel het grootste gedeelte van het bovenlijfje, als de smalle delen.  

Stap 5:

Maak je ruffles. Dit kun je met de naaimachine doen door ze dubbel uit te knippen, aan elkaar te stikken en te rimpelen. Als je een lockmachine hebt is het leuk om ze met een rolzoompje af te werken en vervolgens te rimpelen. Ik heb op mijn naaimachine ook leuke siersteken en heb naast het rolzoompje nog een leuk bloemenrandje geborduurd. Rimpelen doe je middels een grote stiksteek en vervolgens de draad aan te trekken.    

IMG_5441.jpg
IMG_5442.jpg
IMG_5443.jpg
IMG_5436.jpg

Stap 6:

Je speldt de ruffles tegen het grootste stuk van het lijfje aan en zet deze vast met een stiksteek.   

Stap 7:

Je speld vervolgens de zijkanten van het bovenlijfje hier tegenaan, en zet deze ook vast met een stiksteek. Ik ben hierna met de lockmachine langs de randen gegaan om het extra netjes af te werken.  

Stap 8:

De basis van het bovenlijfje is nu al af. Je kunt nu de mouwen aan het lijfje maken. Leg deze er gedraaid op (zie foto!) en stik deze van hoek tot hoek netjes vast.   

IMG_5444.jpg
IMG_5447.jpg
IMG_5448.jpg
IMG_5449.jpg

Stap 9:

Deze stap beschrijf ik even uitgebreid met fotos, ik snapte hier namelijk niets van terwijl ik de video keek. Het eerste wat je moet doen, is 1 cm van het achterpand omvouwen naar binnen. Vervolgens vouw je deze nogmaals om. (Foto 1 en 2)   

Stap 10:

Daarna draai je de laatste vouw weer terug naar de goede kant, en speld je dit vast. De stof ligt nu zoals op foto 3 & 4. Op de video zie je dezelfde handeling. Ik hoop dat mijn fotos het iet verduidelijken!

Knip nu schuin uit de overgebleven stof een strook die evenlang is als de halslijn. De strook is ongeveer 3 cm breed. Hier gaan we de halslijn mee afwerken.  

IMG_5450.jpg
IMG_5451.jpg
IMG_5453.jpg
IMG_5454.jpg

Stap 11:

De strook speld je aan de goede kant van de stof vast, over het sluitingspand van de achterkant heen.   

Stap 12:

Stik zo dicht mogelijk bij de bovenkant met een stiksteek de hele strook vast; helemaal tot de andere kant van het achterpand, en ook hier stik je weer over het dubbelgevouwen stukje heen. Je blouse ziet er als je klaar bent nu een beetje gek uit, maar dit hoort!

  

IMG_5455.jpg
IMG_5456.jpg
IMG_5457.jpg
IMG_5458.jpg

Stap 13:

Je vouwt de stof nu over de halslijn heen naar binnen en vouwt deze nogmaals naar binnen zodat de ruwe rand niet meer zichtbaar is. Het hoekje waar je overheen hebt gestikt, flip je ook om. Je ziet nu dat dit dus keurig afgewerkt is!   

Stap 14:

Je stikt zo recht en netjes mogelijk deze strook vast aan de binnenkant van de stof. Houd er rekening mee dat dit stiksel aan de voorkant zichtbaar is, dus werk zo secuur mogelijk!

  

IMG_5459.jpg
IMG_5460.jpg
IMG_5462.jpg
IMG_5464.jpg

Stap 15:

De bovenkant is nu bijna klaar! Stik netjes langs de stofrand van de strook waar je dadelijk je knoopsgaten in gaat maken / knoopjes aan gaat zetten. Mocht je met viscose werken is het slim om dit stukje stof te verstevigen met vlieseline.   

Stap 16:

Rimpel het onderste gedeelte van de blouse en maak deze vast aan de bovenkant (Leg het onderste stuk ondersteboven op het bovenstuk zodat je naden aan de binnenkant zitten!)

Let op! Aan de achterkant leg je de stroken waar de knopen straks op komen, óp elkaar! Zodat je hier een nette sluiting krijgt. Zet tijdens het bevestigen van de onderkant de stroken dan ook goed vast met extra spelden zodat het netjes op elkaar aansluit. 

Stap 17:

Vervolgens kun je de zijnaden dichtstikken (via de mouw naar de onderkant van de blouse, aan één stuk door!

Stap 18:

Het vervelendste klusje (althans, vind ik!) De knoopsgaten en knoopjes aanzetten.

Iedere machine heeft hier een eigen instelling voor, dus het heeft geen zin om hier foto's van te laten zien. Wel is het belangrijk om goed uit te meten op elke plekken je de knoopsgaten en knoopjes gaat plaatsen. 

Stap 19:

In de video zie je dat ze een dunne elastiek aan de binnenkant van de mouw heeft vastgestikt zodat deze poft. Dit heb ik ook gedaan op een later moment, hier heb ik helaas geen foto van gemaakt.

De werkwijze is eenvoudig; leg het elastiek op ongeveer 3 cm afstand van de mouw aan de binnenkant tegen de naad aan. Trek zachtjes aan de elastiek terwijl je deze vastnaait, en knip uiteindelijk af wanneer je helemaal rond bent. 

  

IMG_5465.jpg
IMG_5466.jpg
IMG_5467.jpg
IMG_5468.jpg

Deel je het resultaat met #Ellmini?

IMG_7396 (2).JPG
IMG_7476.JPG
IMG_1202.JPG
IMG_1178.jpg
IMG_1534.jpg
bottom of page