top of page

Blouse Lola 

IMG_8230.JPG
IMG_8232.JPG

Benodigdheden:

  

lief luchtig bloesje  

Dit is een topper van de gratis blog www.ohmotherminediy.com

De video spreekt voor zich, maar mocht je een foto-handleiding makkelijker vinden, dan kan je hier terecht! Ik heb het patroon al meerdere malen gemaakt, past prachtig! Neem voor een meisje van 8 maanden de maat 6-9, dit valt perfect!

Nog een tip vooraf:

  • Ik heb de blouse gemaakt in hydrofiel stof en in linnen stof: twee keer hetzelfde patroon maar het effect is heel anders! Ook een gewone (poplin) katoenen stof is zeer geschikt voor dit patroon. 

Let's get it started!

Stap 1: 

Bekijk de instructievideo. Hoewel deze Spaanstalig is, spreken de beelden voor zich.     

Stap 2:

Print het patroon en knip de delen uit. Leg deze over de stof (voorpand & mouwen tegen de stofvouw, de kraag knip je in totaal 2 x dubbel -je hebt dus 4 losse- en je knipt aan het deel van de achterzijde ongeveer 3 tot 4 cm extra. Hier wijs ik op de foto's naar.

Stap 3:

Vouw het extra geknipte stuk twee keer dubbel en speld dit vast. Vervolgens naai je de schouder stukken

op elkaar. Ik heb iedere naad twee keer gestikt, zodat het er netjes afgewerkt uitziet.   

IMG_7661.jpg
IMG_7668.jpg
IMG_7670.jpg
IMG_7671.jpg

Stap 4: 

Leg de mouwen ondersteboven op de stof. Kijk naar de foto, dan snap je wat ik bedoel. 

Stap 5:

Speld de mouw in het midden vast. Vervolgens ga je vanuit de hoeken (ik heb het niet vastgespeld) al draaiend je mouw vastnaaien. 

Stap 3:

Je legt twee stukjes kraag op elkaar, met de goede kant naar binnen. Je stikt eerst de ene zijde vast op elkaar. Vervolgens draai je de stof om. Om de kraag mooi plat te laten vallen, heb ik zo dicht mogelijk langs de rand nog een keer extra gestikt (aan de kant die je dus zojuist hebt vastgestikt, niet aan de open kant!)   

IMG_7672.jpg
IMG_7673.jpg
IMG_7674.jpg
IMG_7675.jpg

Stap 6: 

Met de grootste stiksteek op je naaimachine, ga je nu over de open kant. Je zet de draad niet vast! Vervolgens, wanneer je de hele lengte hebt gehad, trek je aan het draad net zolang tot je hele kraag gerimpeld is. Houd de andere kant van de draad goed vast, zodat je de draad er niet doorheen trekt. 

Stap 7:

Speld de kraag in het midden vast. Dit meet je handig uit door de kraag en de voorzijde van het bloesje dubbel te vouwen.  

Stap 8:

Het volgende snapte ik pas heel laat op de video. Ik probeer het nu uit te leggen, zodat jullie het hopelijk sneller snappen. De zijde aan de achterkant die je twee keer hebt dubbelgevouwen, vouw je nu één keer terug en speld je vast. De kraag leg je hier een piepklein stukje onder. Je stikt dit stukje vast, als je de kraag vast gaat stikken. (Dit klonk mij heel onlogisch, maar het blijkt wel logisch, je kunt namelijk daarna dat stukje omvouwen en dan is het echt keurig netjes afgewerkt!)   

IMG_7676.jpg
IMG_7677.jpg
IMG_7678.jpg
IMG_7679.jpg

Stap 9: 

Wat ik zojuist bij stap 8 heb uitgelegd, staat op de volgende twee foto's nogmaals. Misschien is het voor je meteen logisch, maar ik laat het zo vaak zien omdat ik er dus echt lang op heb zitten tobben haha! 

Je stikt de kraag precies op de draad die je hebt gebruikt voor het rimpelen vervolgens vast.  

Stap 10:

Knip een strook stof schuin over de stof uit. Deze is ongeveer 3 cm breed. Deze speld je vervolgens vast op de kraag, met de goede kant naar beneden. Ook deze stik je vast op het bloesje. Dit kan op twee manieren: aan de voorzijde, dat werkt makkelijker. Maar als je het bloesje omdraait en je stikt dus aan de achterzijde, dan kan je precies op het naadje wat je hiervoor hebt gestikt stikken, en ziet het er nog netter uit.   

Stap 11:

Vouw wanneer je klaar bent, het hoekje van de blouse om. De strook die je zojuist hebt vastgestikt vouwt dan vanzelf mee naar binnen. Deze vouw je vervolgens dubbel, en speld je vast aan de kraag. 

Ik hoop dat de foto's weer voor zich spreken! 

Gebruik hiervoor weer een simpele stiksteek.

Stap 12:

Je kraag is nu afgewerkt en zit vast. De volgende stap is het vastnaaien van de zijpanden. Dit doe je met een stiksteek. Ik begin altijd bij de mouw en eindig bij de onderkant.  

IMG_7681.jpg
IMG_7682.jpg
IMG_7683.jpg
IMG_7685.jpg
IMG_7687.jpg
IMG_7688.jpg
IMG_7689.jpg
IMG_7693.jpg
IMG_7692.jpg
IMG_7691.jpg
IMG_7690.jpg

Stap 13: 

Zoom het mouwtje twee keer om. Zet de voet van je naaimachine aan de binnenkant en stik in een keer rond.  

Stap 14:

Spel op ongeveer 3 cm afstand een stuk elastiek vast. Deze stap heb ik op gevoel gedaan. Terwijl ik aan de elastiek trok heb ik deze met een zigzag steek vastgenaaid. Let er op dat je de stretch steek kiest, anders rekt het elastiek niet meer!  

Ik heb een ruim stuk elastiek geknipt, en wat ik teveel had later weer afgeknipt. 

Stap 15:

Zoom de onderkant van het bloesje om. Vouw de stof zo smal mogelijk twee keer dubbel.

Ik heb dit zonder spelden gedaan, gewoon tijdens het stikken telkens een nieuw stukje omgevouwen. 

Stap 16:

Stik de randen aan de achterzijde vast. Hier maak je vervolgens aan één kant knoopsgaten in, en aan de andere kant zet je knoopjes vast. Ik kan dit niet laten zien, omdat elke machine zo zijn eigen functie heeft om knoopsgaten te maken. Kijk even op je machine hoe dit bij jou werkt.

Voor ik een knoopsgat maak, probeer ik altijd op een restje stof of de instellingen goed staan! 

Deel je het resultaat met #Ellmini?

IMG_5902.JPG
IMG_8159.JPG
IMG_8230.JPG
bottom of page