top of page

Boxkleed 

Benodigdheden:

Een fijn en stijlvol boxkleed zelf maken 

Moeilijkheidsgraad:

Er zijn genoeg leuke boxkleden te koop. Toch vond ik het leuk om er zelf een te maken: een simpele grove wafelstof in mijn lievelingskleur transformeerde een oranje Nijntje kleed tot een kleed wat mooi past bij de rest van de baby-uitzet. Ook iets voor jou? Lees dan snel verder! 

Nog een tip vooraf:

  • Er zijn weinig 'eisen' aan boxkleden: veel zijn doorgestikt, bestaan uit meerdere vlakken of zijn versierd, maar officieel is er geen eis behalve dat het 'lekker zacht ligt'. 

  • maak het kleed net iets breder dan het oppervlakte van de box: de randen steken dan iets op zodat het overal lekker zacht is. 

  • Zorg ervoor dat het kleed en/of de hoes in de wasmachine kan!

Let's get it started!

Stap 1: We beginnen even echt heel erg simpel. Namelijk: Meet de maat op! In mijn geval was het echt makkelijk want ik heb een oud boxkleed gebruikt. Mocht je dit nu niet hebben dan meet je dus netjes de maten van de box op. Teken je deze af op de stof en en speld je netjes de juiste afmeting vast. Een groot voordeel van wafelstof is dat je eenvoudig de lijnen van de stof kunt volgen, dus zeker recht knipt/speldt. Indien je gebruik maakt van stof met een print: leg de 'goede' kanten van de stof op elkaar, je moet natuurlijk straks de hoes nog binnenstebuiten keren!

 

Stap 2: Je gaat als het ware een XXL-kussenhoes stikken. Zet je machine op de stiksteek (dus geen zigzag steek!) en start met een keer op-en-neer stikken zodat je draad goed vast zit. Vervolgens stik je netjes langs de naden die je zojuist hebt vastgespeld. Bij de hoeken zet je de naald in de stof, haal je het voetje omhoog, draai je 90 graden en stik je vervolgens verder. Wanneer je 3/4 hebt gestikt is er nog 1 kant open. Draai de stof nu binnenstebuiten. Controleer even of je het goed hebt gedaan door je matrasje/oude kussen in de hoes te leggen!

 

Stap 3: De rits inzetten. Dit lijkt moeilijker dan dat het is. Ik ging als volgt te werk; Je bepaalt het midden van de stof en speld hier je rits vast. De stofrand vouw je netjes om zodat dit meteen is afgewerkt (zie de eerste foto). Vervolgens stik je netjes langs de rits met de stiksteek de rits vast. Nu meet je waar de andere kant van de rits hoort op de andere zijde van de stof, speld de rits weer vast, en naai vervolgens de rits weer vast (is het nodig om te vertellen dat je de rits openritst terwijl je dit doet? Ja? Oke, bij deze dan, de rits is natuurlijk open bij het stikken ;)!)

Stap 4: Je keert de hoes nu weer om: de verkeerde kant is nu weer zichtbaar. Je speldt dan de laatste zijkant van het kussen dicht, tot de rits natuurlijk. Je moet nu nog twee keer stikken. Stik eerst de achterkant dicht (van de hoek tot aan de onderkant van de rits! Daarna controleer je of je rits inderdaad recht zit (met goed meetwerk zou dit zo moeten zijn) en dan speld je het laatste stuk dicht. Belangrijk is om nu weer de rits open te zetten anders kun je het kussen niet meer keren! Stik het laatste stuk vast (vanaf de kop van de rits tot de hoek) en vervolgens kun je de hoes binnenstebuiten keren. Tadaaa! Klaar! Was dit makkelijk of was dit makkelijk? Het is een eenvoudige hoes, zoals ik graag wilde. 

Deel het resultaat met #Ellmini

Is dit te eenvoudig voor je? Een kleed met een vlak in het midden maak je in principe op dezelfde manier alleen moet je eerst de stof op de juiste manier vastnaaien. 

Bestudeer onderstaande afbeelding maar eens, deze laat dit vrij duidelijk zien. 

Mocht je echt fanatiek zijn kun je altijd voor een patchwork kleed gaan. Dit is niet helemaal mijn smaak, maar via Pinterest 'd.i.y. patchwork kleed' vind je verschillende tutorials die je zeker kunnen helpen!

bottom of page