top of page

Broekje Oliver 

w7.JPG
w4.JPG

Benodigdheden:

      

En wij maken hem met ruffles!

Moeilijkheidsgraad:

Ik heb het welbekende Oliver broekje aangepast met ruffles. Een leuke hack die hem lekker eigentijds maakt. In deze tutorial lees je hoe! Een foto van een 'gewone' uitwerking zie je onder aan deze pagina, ook geschikt voor baby boys!

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Leuk om de ruffles van een andere kleur te maken!

  • Het koord kun je eventueel vervangen door een lint, staat ook erg leuk!

  • werken met boordstof vind ik bij dit model erg handig. Meet wel altijd even na: gebruik 70% van de omvang als je met boordstof werk. Dit bevat namelijk extra veel stretch!

Let's get it started!

Stap 1: 

Knip het patroon twee keer uit. De achterkant laat je heel, op de voorkant teken je een baan aan de zijkant. Hier knip je het patroon in tweeën.      

Stap 2:

Leg de voorkant van het patroon op de stof. Denk eraan, dat je naadwaarde moet knippen op de plek die je zojuist verdeeld hebt! (Zie foto!) Je legt het patroon tegen de stofvouw.

Stap 3:

De achterkant leg je tegen de stofvouw en knip je ook uit. 

IMG_5214.jpg
IMG_5215.jpg
IMG_5216.jpg
IMG_5213.jpg

Stap 4: 

We gaan de ruffles maken. De afmeting bepalen is simpel; neem twee keer de lengte van het broekje. Dit komt niet super precies. De breedte die ik heb aangehouden is ongeveer 4 cm. (Let op:Op de eerste foto ligt de strook dubbel!)

Stap 5:

Met de grootste stiksteek ga je langs de rand van je strook. Door vervolgens het bovenste draadje aan te trekken, krult je strook gelijkmatig op. 

Stap 6:

Pin de ruches vast op het grootste gedeelte (het middenstuk) van het broekje. Speld horizontaal zodat je straks makkelijk met de naaimachine over je spelden heen kunt stikken.    

IMG_5217.jpg
IMG_5219.jpg
IMG_5221.jpg
IMG_5222.jpg

Stap 7: 

Stik de ruches vast op het broekje. Dit doe je met een stretch steek (zigzag steek). Als je een locker hebt, kun je ze eventueel eerst vastrijgen met een groffe stiksteek en vervolgens afwerken met de lockmachine. 

Stap 8:

Je legt nu het overgebleven stukje pijp over de ruches heen. Je naait dit nu op precies dezelfde plek vast als waar je met de ruches hebt gestikt. 

Stap 9:

De voorkant van je broekje is nu klaar. Je legt hier nu de achterkant bovenop (goede kanten natuurlijk tegen elkaar!) en kunt het broekje rondom vaststikken. Ook hier een stretch-steek gebruiken, of je lockmachine.   

IMG_5224.jpg
IMG_5226.jpg
IMG_5227.jpg
IMG_5233.jpg

Stap 10: 

De boordjes. De afmetingen die bij het patroon horen vond ik zelf niet helemaal kloppen. Je kunt het beste de volgende richtlijn aanhouden: meet de breedte van de pijpjes/taille op en doe dit x 0.8. De uitkomst hiervan is de maat van de tailleboord. Als je enkel meet, moet je het resultaat nog x 2 doen.

Voorbeeldsom; broekje ligt plat, breedte is 30 centimeter. Ik reken 0.8 x  30 = 24 cm. Dit is enkel, dus ik doe nog 24 cm x 2 = 48 cm. Ik knip nu een strook van 48 cm lang en 10 cm hoog (Tailleboord). 

De hoogte van de boordjes aan de pijp is bij mij 8 cm. 

LET OP: maak je gebruik van boordstof ipv tricot, dan raad ik je aan om in de som 0.7 te gebruiken!)

Stap 11:

Een boordje maak je door eerst de korte kanten aan elkaar te naaien, deze vervolgens binnenstebuiten te keren en in tweeën te vouwen. Als je dit nog nooit eerder gedaan hebt klinkt dit waarschijnlijk als abracadabra. Bekijk dan eens deze video, wordt het een stuk duidelijker!

Stap 12:

De boord schuif je als het ware over het pijpje heen, met de open kant naar onder. Je stikt nu ín het pijpje rond, zodat de drie lagen aan elkaar komen te zitten. Ook hier weer een stretchsteek gebruiken.  

IMG_5235.jpg
IMG_5236.jpg
IMG_5237.jpg
IMG_5239.jpg
skirt 2_edited.jpg
ester1.jpg

Fijn truitje met veel opties

Moeilijkheidsgraad:

Dit patroon van threads by Caroline is één van mijn favoriete! Makkelijk, veelzijdig en klaar binnen een uurtje. Ik heb er al verschillende gemaakt. Op deze pagina alle benodigde linkjes inclusief tutorial!

Benodigdheden:

  • Je download de tutorial en het patroon (maat 74 t/m 146) hier. 

  • Na het aanmelden voor de nieuwsbrief ontvang je het patroon in je inbox. Dit zijn drie bestanden. Twee bevatten de patronen, één bevat de tutorial inclusief foto handleiding. 

  • Stof met stretch (bijvoorbeeld tricot of french terry)

  • Standaard naaibenodigdheden

  • Het zwarte shirt heb ik gemaakt van deze stof

  • Het print shirt heb ik gemaakt met een combinatie van deze en deze stof.   

      

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Leuk om de ruffles van een andere kleur te maken!

  • Ik heb de ruffles van het shirt met print dubbel uitgeknipt en aan elkaar genaaid, zo is er aan twee kanten de print te zien. De ruffle wordt hierdoor ook wat steviger. 

  • De zwarte cotton lycra is ontzettend fijn om mee te werken! Een soepele dunne stof van katoen die ook fijn onder een vestje draagt.

  • LET OP: het patroon is INCLUSIEF naadwaarde! 

Let's get it started!

Stap 1: 

Bekijk de instructievideo. Hoewel deze Spaanstalig is, spreken de beelden voor zich.     

Stap 2:

Print het patroon en knip de delen uit. Leg deze over de stof (voorpand & mouwen tegen de stofvouw, de kraag knip je in totaal 2 x dubbel -je hebt dus 4 losse- en je knipt aan het deel van de achterzijde ongeveer 3 tot 4 cm extra. Hier wijs ik op de foto's naar.

Stap 3:

Vouw het extra geknipte stuk twee keer dubbel en speld dit vast. Vervolgens naai je de schouder stukken

op elkaar. Ik heb iedere naad twee keer gestikt, zodat het er netjes afgewerkt uitziet.   

IMG_7661.jpg
IMG_7668.jpg
IMG_7670.jpg
IMG_7671.jpg

Stap 4: 

Leg de mouwen ondersteboven op de stof. Kijk naar de foto, dan snap je wat ik bedoel. 

Stap 5:

Speld de mouw in het midden vast. Vervolgens ga je vanuit de hoeken (ik heb het niet vastgespeld) al draaiend je mouw vastnaaien. 

Stap 3:

Je legt twee stukjes kraag op elkaar, met de goede kant naar binnen. Je stikt eerst de ene zijde vast op elkaar. Vervolgens draai je de stof om. Om de kraag mooi plat te laten vallen, heb ik zo dicht mogelijk langs de rand nog een keer extra gestikt (aan de kant die je dus zojuist hebt vastgestikt, niet aan de open kant!)   

IMG_7672.jpg
IMG_7673.jpg
IMG_7674.jpg
IMG_7675.jpg

Stap 13: 

In de tailleboord kun je een koord of een lint verwerken. Meet eerst midden-voor uit, en teken vanuit hier aan twee kanten de plek van de knoopsgaten. 

Stap 14:

Mijn Bernina machine heeft een speciaal voetje voor knoopsgaten. Deze zet ik erop, en ik stik knoopsgaten van ongeveer 1 cm hoog. Deze torn ik daarna open met een tornmesje. 

Stap 15:

De boord leg je nu op dezelfde manier als de beenboordjes tegen de bovenkant aan en stik je met een stretchsteek vast. Het koord trek je uiteindelijk (met behulp van een veiligheidsspeld) door de tailleboord heen. Hierna ben je klaar!  

IMG_5241.jpg
IMG_5242.jpg
IMG_5246.jpg
IMG_5243.jpg
IMG_5244.jpg
IMG_5248.jpg

Deel je het resultaat met #ELLMINI?

w3.jpg
w7.JPG
w4.JPG
p1.JPG

Je kunt van dit broekje natuurlijk ook de gewone versie naaien. Bij uitstek geschikt voor beginners! Het modelletje staat leuk bij zowel jongens als meisje.

Je kunt deze tutorial volgen, of je kijkt bij de tutorial op de pagina van Emma & Mona.

Op de foto links zie je mijn uitwerkingen. Bij de gestreepte heb ik knie-patches toegevoegd en de pijpjes wat versmald. De rechtse is een basis uitwerking. 

bottom of page