top of page

ColourBLock Sweater Lòre

w5.JPG
w9.JPG

Pinky Paradise! 

Moeilijkheidsgraad:

Deze trui heeft alles wat ik mooi vind haha! Roze, ruffles en een vlotte afwerking. Hij staat Lòren ook echt heel erg leuk! Je bent er even mee bezig, maar het resultaat is de moeite waard.  

Benodigdheden:

  • Het patroon van 'Ester & Ebbe' door threads by Caroline (maat 74 - 146) heb ik gebruikt, maar in principe kan dit met ieder sweater patroon!

  • Voor maat 86 heb je ongeveer 2 keer 0.4 meter stof nodig. Ik heb stoffen van SYAS gebruikt: three lines evening pink & uni evening pink. 

  • De boordstof is deze van SYAS. 

  • Standaard naaibenodigdheden  

      

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Het shirt 'Ester' van threads by Caroline is ook los heel erg leuk om te maken, één van mijn favoriete patroontjes. 

  • Ik heb de lockmachine gebruikt, deze sweater is echter ook prima te maken zonder lockmachine! Maak de ruffle dan dubbel, zodat hij netjes afwerkt is. 

Let's get it started!

Stap 1: 

We gaan het patroon voorbereiden. Je hebt het patroon 2 x nodig (ik heb het mijne overgetrokken op bakpapier zoals je ziet)

Stap 2:

Vervolgens plak je de twee helften aan elkaar zodat je een volledig voorpand én een volledig achterpand krijgt.   

Stap 3:

Meet een keurig rechte lijn uit tussen links onder en rechts boven. Werk van punt tot punt. Dit herhaal je met het achterpand.

IMG_5254.jpg
IMG_5257.jpg
3.jpg

Stap 4: 

Knip het linkse voorpand uit de gestreepte stof (als je met andere stof werkt moet je natuurlijk hier de naam van jouw stof lezen!) LET OP: zorg dat je ongeveer 1 cm naadwaarde knipt aan de schuine lijn! De rest van je patroon bevat de naadwaarde al. Knip ook één mouw uit de gestreepte stof.

Knip tevens van het achterpand de linkse helft uit de stof (de helft waar de schouderpanden aan zitten!)

Stap 5:

 Knip nu uit de effen stof de onderste helften en ook éen mouw. Leg de stoffen eens bij elkaar om te controleren of het klopt!

Stap 6:

Als je een ruffle wilt maken, meet je een strook van ongeveer 7 cm breed uit, die twee keer de lengte van de diagonale lijn is. Is je stof te kort? Je kunt ook altijd twee stroken aan elkaar naaien indien nodig! 

4.jpg
5.jpg
20.jpg
8.jpg

Stap 7: 

Als je een locker hebt, werk dan de rand van de strook vast af met je lockmachine. Heb je geen locker? Je kunt French Terry & Tricot eventueel onafgewerkt gebruiken. Heb je stof over? Je kunt de strook ook dubbel nemen, op elkaar naaien, en binnenstebuiten keren. Dan heb je ook een net afgewerkte strook. 

Stap 8:

 Rimpel de strook (grote stiksteek en dan aan de draad trekken!) en leg deze op de onderste helft van je trui. Pin deze vast zodat hij precies past. Ik heb de strook met een groffe stiksteek vastgenaaid, alvorens ik de bovenste helft op de trui heb vastgenaaid met de lock. 

Heb je geen lock, dan raad ik je aan om ook éérst de ruffle vast te stikken, en vervolgens het bovenste gedeelte van het voorpand vast te stikken. Dit doe je door deze er schuin overheen te leggen (zie foto). 

 

9.jpg
10.jpg
13.jpg
15.jpg

Stap 9: 

De ruffle zit nu op zijn plek. Je kunt eventueel vlak langs de rand van de ruffle met een siersteek of een coverlock steek een randje stikken, de trui valt dan wat platter. Let er wel op dat je de stof niet te veel stretcht, want deze kan dan gaan bobbelen!

Stap 10:

Het achterpand naai je ook aan elkaar vast. Dit doe je op dezelfde manier als het voorpand, alleen nu leg je er geen ruffle tussen. Overigens, heb je genoeg stof en lijkt je dit leuk? Het kan wel natuurlijk! 

 

16.jpg
17.jpg
19.jpg
21.jpg

Stap 11: 

We gaan de trui in elkaar zetten! Eerst stik je de schouderpanden op elkaar, vervolgens ga je de mouwen inzetten. Een mouw leg je met de goede kant op de goede kant van de trui. Vervolgens begin je in de hoek met naaien en werk je zo rond. Dit vraagt een beetje vertrouwen, zelf doe ik dit zonder spelden. Bij dit patroon weet ik namelijk dat het perfect past!

Stap 12:

Wanneer je beide mouwen aan hebt gezet, stik je de zijnaden dicht en gaan we aan de slag met boordjes!

 

23.jpg
24.jpg
25.jpg

Stap 13: 

Voor een boordje neem je ongeveer 80% van de opening. Is een mouw dus 6 cm breed? Dan neem je een breedte van 0.8 x 6 cm = 4.8 cm --> 5 cm. De hoogte bepaal je naar wens. Mijn boordjes zijn hier 8 cm hoog (4 cm dus enkel) Je stikt eerst de lange kant op elkaar, en vouwt ze vervolgens dubbel. Heb je nog nooit boordjes zelf getekend? Kijk dan hier!

De maat van de onderkant meet je op dezelfde manier op. De maat van de halsboord zit bij het patroon inbegrepen. 

Stap 14:

Het patroon bevat geen mouwboorden. Vandaar dat je eerst een stukje van de mouw afknipt, alvorens je dit vervangt met een boordje. Het boordje schuif je over de mouw (open kant naar beneden) en stik je zo vast. Je stretcht het boordje uit terwijl je stikt zodat het precies aansluit aan de mouw. Je vouwt het vervolgens terug en het ziet er keurig uit. 

Dit geldt ook voor de boord aan de onderkant en de halsboord!

TIP voor een lockmachine: mocht je twijfelen of het past? Zet het dan eerst even met een groffe stiksteek vast voor je gaat locken! Heeft mij, zeker wat betreft halsboordjes, al vaak gered!

 

28a.jpg
28.jpg
27.jpg
30.jpg

Klaar! Vaak is het mooi om de trui met wat stoom goed plat te strijken

Deel je het resultaat met #ELLMini?

bottom of page