top of page

Jumpsuit 

jumpsuit_edited.jpg
IMG_6722_edited.jpg

Benodigdheden:

 • Een naaimachine (optioneel lockmachine)

 • Patroon download je hier. Eigendom van OhMotherMineDIY.com

 • Kijk vooraf zeker deze instructievideo. Dit is een volledige DIY. De belangrijkste stappen laat ik met foto's en Nederlandse handleiding hier zien. 

 • Niet rekbare stof. Ik gebruikte mousseline & chambray van www.stoffentijd.nl Voor de jumpsuit in maat 2 y gebruikte ik 0.8 meter. 

 • een koordje 

 • elastiek 

 • 3 of 4 kamsnaps of knopen. 

      

Hippe Jumpsuit 

Moeilijkheidsgraad:

Prachtige one-piece. Het naaiwerk is niet moeilijk, het zijn vooral de details die het pakje ontzettend leuk maken. In Mousseline, katoen of chambray, je kunt alle kanten op. 

Nog een tip vooraf:

 • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

 • Dit patroon valt niet heel ruim. Neem bij twijfel de grootste maat. 

 • Als je geen lockmachine hebt kun je de ruffles dubbelzijdig maken, of je werkt ze af met een hele kleine zigzagsteek op het randje.

 • Met een longsleeve eronder kan hij ook nog prima in het najaar!

Let's get it started!

Stap 1: 

Bekijk de instructievideo. Hoewel deze Spaanstalig is, spreken de beelden voor zich.      

Stap 2:

Kijk goed naar de eerste 5 minuten van de video. Daar zie je hoe je het patroon op de stof moet leggen en moet knippen. Let erop dat het voorpand aan één stuk geknipt wordt en het achterpand los. je knipt de ruffle twee keer. Mocht je geen lockmachine hebben kun je hem eventueel vier keer knippen en dubbelzijdig maken. Zo heb je een nette afwerking van de ruffle. 

Stap 3:

Start met het vastnaaien van de schouderstukken.

Stap 4:

Maak de ruffles. Dit doe je door met een grote stiksteek langs het rechte stuk te naaien. Vervolgens trek je aan de draden. Ik heb mijn ruffles afgewerkt met een rolzoom op mijn BERNINA lock.  

De ruffles zet je vervolgens vast tegen het middenstuk van het lijfje.   

IMG_7835.jpg
IMG_7866.jpg
IMG_7867.jpg
IMG_7868.jpg

Stap 5: 

Leg de zijstukken van het bovenlijfje tegen de ruffle aan. De goede kant van de stof ligt nu op elkaar. Naai dit vast.       

Stap 6:

Vouw de ruffles naar buiten (Strijken met stoom zorgt ervoor dat je dit netjes kunt doen) zodat het lijfje er kloppend uit ziet.  

Stap 7:

Je kunt nu alvast het armsgat afwerken. Optioneel kun je ook eerst de zijkanten van het lijfje vastnaaien en dan het armsgat afwerken. Afwerken doe je door een strook rondom vast te spelden en vast te naaien. Daarna vouw je deze naar binnen en vouw je het netjes rondom het armsgat. Dit werkt dus op dezelfde manier als wanneer je met bias-band werkt. 

IMG_7869.jpg
IMG_7870.jpg
IMG_7871.jpg
IMG_7872.jpg

Stap 8: 

Vouw de sluiting van het achterpand in een trapeze (1 cm naar binnen en daarna weer naar buiten. Zie video!)       

Stap 9:

Speld het beleg van de hals vast. Start óver de sluiting van het achterpand, dit vouw je later namelijk keurig naar binnen terug. Leg de goede kanten van de stof op elkaar wanneer je begint. 

Stap 10:

Naai het halsbeleg zo dicht mogelijk tegen de halslijn vast. Vervolgens sla je het beleg naar binnen en vouw je het, zoals biasband, nog een keer om. Hier stik je ook weer zo vlak mogelijk langs de stof voor het netste resultaat. 

IMG_7879.jpg
IMG_7876.jpg
IMG_7877.jpg
IMG_7878.jpg

Stap 11: 

Werk de sluiting van de jumpsuit netjes af. Dit doe je door van boven naar beneden alles netjes vast te stikken. Indien je knoopsgaten wilt maken is het handig om dit nu te doen. Speld vervolgens de sluiting aan over elkaar vast. Lét op! Niet vastnaaien, enkel vastspelden!       

Stap 12:

Naai de zijpanden van het bovenlijfje dicht. 

Stap 13:

Naai de bovenzijde van het broekgedeelte vast. Trek vervolgens het broekje open en naai ook het binnenbeen vast. Op het patroon staat aangegeven tot waar je het broekje aan de zijkant moet rimpelen. Markeer dit gedeelte (handig om even het patroon er gewoon opnieuw op te leggen!) en rimpel met een groffe stiksteek de zijkant. 

IMG_7882.jpg
IMG_7880.jpg
IMG_7883.jpg
IMG_7881.jpg

Stap 14: 

Leg het bovenlijfje omgekeerd op het broekje. Speld dit goed aan elkaar vast. Je kunt nu het gerimpelde stuk aan de zijkant goed afmeten aan het bovenpand.       

Stap 15:

Tot slot: Rol de pijpjes onder twee keer om zodat er een tunnel ontstaat waar je straks een elastiek door kunt halen. Dit lukt het makkelijkst met een veiligheidsspeld! Vergeet dus niet om een stukje open te laten! 

Stap 13:

Werk de sluiting op de rug af. Ik heb kamsnaps gebruikt. Bij elke tang zit een eigen handleiding, dus raadpleeg die van jezelf wanneer je aan de slag gaat!

IMG_7884.jpg
IMG_7885.jpg

Deel je het resultaat met #ELLMINI?

bottom of page