top of page

Jurkje Ezzy 

p.JPG
p6.JPG

Hip Jurkje met ruFFLEs  

Moeilijkheidsgraad:

Afgeleid van het patroon Ester is hier de Ezzy! Een leuke jurk met diverse mogelijkheden. Leuk in een uni-stof, maar ook zeker in een kèk printje. Kies voor zachte, rekbare stoffen en je kindje heeft een heerlijk comfi én hip jurkje in haar kast hangen.  

Benodigdheden:

  • Het patroon van 'Ester & Ebbe' door threads by Caroline (maat 74 - 146)

  • Voor maat 86 heb je 0.80 m rekbare stof nodig. Ik gebruikte deze French Terry van SeeYouAtSix Fabrics. Je kunt werken met boordstof indien je dit prettig vindt. Ik heb deze boordstof gebruikt van SYAS.  

  • De panterjurk is gemaakt met stof van About Blue, en de Luiaard versie met stof van Yesfabrics

  • Standaard naaibenodigdheden  

      

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Het shirt 'Ester' van threads by Caroline is ook los heel erg leuk om te maken, één van mijn favoriete patroontjes. 

  • Wil je een kant-en-klaar patroon voor dit model? Google eens op 'millie-dress'. Dit is wel een betaal patroon. 

Let's get it started!

Stap 1: 

Print het patroon uit en gebruik alleen het bovenste deel van de top. Knip dit uit op de stof. Tevens heb je nodig de ruffle, de halsboord en de mouwen. 

Stap 2:

Begin met de ruffle. Als je stof hebt die niet rafelt knip je ze twee keer uit, heb je stof die rafelt knip je ze vier keer uit en stik je er eerst twee op elkaar, die je vervolgens binnenstebuiten keert. 

 Vervolgens naai je met de grootste stiksteek langs de ronde kant van de ruffle. Trek de onderste draad aan zodat het regelmatig plooit.  

Stap 3:

Speld de ruffle op de mouw. Op het patroon staat aangegeven waar je moet beginnen. Zorg dat de plooitjes mooi geijkmatig zitten en werk met een zigzagsteek of een lockmachine. 

 

Stap 3a:

Naai de schouderpanden aan elkaar   

IMG_5524.jpg
IMG_5525.jpg
IMG_5526.jpg
IMG_5527.jpg
jurk2.jpg

Stap 4: 

De mouwen leg je met de goede kant over het lijfje heen. Speld ze in het midden vast. Indien je goed geknipt hebt past de rand van de mouw precies in het armsgat. Ik heb hier zelf gestikt zonder te spelden. Terwijl je naait schuif je telkens het stukje mouw op zodat het mooi op elkaar blijft liggen. 

Stap 5:

Knip nu het rokdeel. Je kunt de maten van bovenstaande tabel aanhouden (afkomstig van het Fons en Sien patroon van Wisj). Ik heb hier 5 cm aan toegevoegd zodat het jurkje wat langer valt (over de knietjes). Gebruik de grootste stiksteek weer om de rok te rimpelen.

Stap 6:

Leg de rok omgekeerd op het bovenlijfje en stik dit vast.  Vervolgens vouw je het jurkje binnenstebuiten op elkaar en stik je vanaf de mouw helemaal naar beneden. 

IMG_5528.jpg
IMG_5529.jpg
IMG_5530.jpg
IMG_5531.jpg

Stap 7: 

Afwerken! Je kunt er voor kiezen om boordjes aan de mouwen te maken, of de mouwen om te zoomen. Daarnaast moet je nog een halsboord toevoegen. Van het patroon heb ik het patroonsdeel met 75% gebruikt (de kleinste dus). Ook de onderkant van de rok werk je nog af. Dit kan je doen middels omzoomen of een lockrand. 

Jurk Ezzy met verticale ruffles 

4.jpg

Uitwerking met verticale ruffles: 

Dit jurkje kun je ook leuk maken met twee verticale ruffles. Op de blog van Iris May vond ik een duidelijke uitleg over hoe je een patroon kan aanpassen om er ruffles tussen te zetten. Belangrijke aandachtspunten zijn dat je niet vergeet naadwaarde bij te knippen aan de zijkant; je verliest namelijk ongeveer een centimeter van het patroon .

De lengte van de ruffles kun je bepalen door de volgende rekensom:

Meet het stuk wat je openknipt aan zowel de voorkant als de achterkant op en vermenigvuldig dit x 1.75. 

 Werkwijze in het kort

(vervangt stap 2/3 van deze tutorial)

Eerst naai je de schouderpanden van deel 1 voor/achter en het deel 2 voor/achter aan elkaar. Je hebt nu dus het bovenstuk in twee losse delen. 

De ruffles maak je volgens de beschrijving in deze tutorial. Deze naai je eerst vast op deel 1. Hierna leg je deel 2 met de goede kant op deel 1 en naai je dit stuk vast. Hierna kun je verder met stap 4 van deze tutorial.

Heb je geen idee wat ik hiermee bedoel? De bovenkant van Blouse Claire is op dezelfde wijze gemaakt. Je kunt hier kijken voor wat foto's ter ondersteuning. 

Deel je het resultaat met #Ellmini 

p7.JPG
p10.JPG
p5.JPG
bottom of page