Ja!

Alles op deze website kan jij ook maken! 

Maar ik heb geen naaimachine?

Via marktplaats kun je een prima werkende tweedehands naaimachines aanschaffen. Je hoeft als beginner echt geen mega luxe dure machine te kopen. 

Ik heb voor €30 een tweedehands LifeTec machine gekocht (die je nieuw bij Liddl voor €99 kunt kopen) en deze doet het al twee jaar prima.

Zeker dat er fijnere machines zijn, maar als naaien gewoon een leuke hobby is, is een duurdere machine in het begin absoluut niet nodig.

Ook kun je eens rondvragen in je omgeving of er niet iemand is die een naaimachine op zolder heeft staan en die je een tijdje kan lenen. 

Een lock-machine is ook handig; zeker bij eenvoudige projecten heb je meteen een super nette afgewerkte binnenkant. 

Ik ben aan het sparen om er eentje te kopen, tips kan ik je nog niet geven!

 

Hoe begin ik dan?

Voor ik begon met echte 'projectjes' heb ik eerst wat geoefend.

Op restjes stof heb ik verschillende naadjes proberen te stikken, geoefend om recht te stikken en geoefend om bijvoorbeeld boordjes en halsbandjes aan te zetten.

Pas nadat dit goed ging op mijn oefenlapjes ben ik begonnen met mooie tricot-stofjes.

 

Waar vind ik leuke stof?

Daar heb ik uitgebreid over geschreven. Je vind de informatie en tips op deze pagina. 

Hoe lang ben ik dan bezig met een project?

Dat ligt er een beetje aan. 

Geduld is in deze een schone zaak; in het begin kost het je wat tijd en moeite, maar je zult merken dat je bij het 5e babybroekje al een stuk sneller bent dan bij de eerste!

Netjes patronen overtekenen is ook belangrijk; dit geeft het netste effect en je hebt niet ineens 'een rand stof over' o.i.d. 

Om je een indicatie te geven: ik doe over een eenvoudig broekje ongeveer een half uurtje, een jurkje maak ik in een klein uurtje en een babyjumpsuit in ongeveer anderhalf uur. 

En wat als het niet lukt?

Dan kijk je of je het nog kan herstellen of je gooit het weg. Helaas.

Is mij ook meerderde malen overkomen.

Om teleurstelling te voorkomen kun je een nieuw patroon het best eerst proberen in een wat goedkoper stofje alvorens je je mooiste, duurste stof gebruikt. 

Nog iets?

Nee, gewoon gaan doen! 

Beginnerstips