top of page

Bella Jasje 

regenjas.JPG
IMG_7412.JPG

Benodigdheden:

  • Een naaimachine

  • basic benodigdheden: stofschaar, knopspelden, naaigaren 

  • In de download vind je de benodigde stof voor het jasje. Voor maat 68 was dit 2 x 0,5 meter. je kunt dit jasje van allerlei verschillende soorten stof maken!

  • Patroon en Duitse handleiding van het Bella-jasje maat 56 tm 86. Dit download je hier. (via https://rabaukennaht.wordpress.com, ook grotere maten vind je daar!)

  • Drukkertjes of knoopjes, eventueel pastelband of andere versiering. 

  • De stof die ik heb gebruikt voor het witte jasje komt van de markt. Ik heb hier helaas geen linkjes van. De stof van het konijnenjasje heb ik via Stoffstil.nl (link)

      

Heerlijk jasje voor alle seizoenen 

Moeilijkheidsgraad:

Dit patroon wordt veel gemaakt op 'naaiblogs' maar de beschrijving is in het Duits. Bij deze de werkwijze van het Bella jasje met een Nederlandse tutorial (met enkele aanpassingen die ik zelf handig vond) Onder aan deze tutorial vind je nog leuke varianten van de Bella met kleine aanpassingen. 

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Kies twee stoffen die evenveel stretchen

  • Bedenk van te voren of je eventueel jaszakjes, labeltjes of andere versiering wil toevoegen aan het jasje. 

  • Combineer de Duitse handleiding met deze tutorial en alles zal je duidelijk worden! 

  • Als je aan de voorkant een extra 'randje' wilt, bevestig je de paspelband tussen de twee voorpanden. 

Let's get it started!

 

Stap 1:

Het patroon teken je over op patroonpapier. Goed kijken hoe je het aan elkaar moet leggen.

Op het patroon staan aan de zijkant plaatjes met groene vakjes, daar zie je hoe je het aan elkaar moet leggen. "Aankleben" betekend vastplakken, en "Abschneiden" betekent afknippen. 

Als je dit netjes doet past het patroon goed in elkaar.

Nog een makkelijke om te weten: overal knip je naadwaarden behalve waar staat "Keine NZG zugeben", daar moet je geen extra naadwaarden knippen. Alleen het achterpand moet je tegen de stofvouw aanleggen, alle overige onderdelen kun je los knippen. 

Stap 2:

In principe naai je eerst twee losse jasjes. Ik heb het als volgt gedaan:

1. De voorpanden aan elkaar vastgestikt.

2. De schouders aan elkaar vastgestikt.

3. De mouwen bevestigd 

4. De capuchon vastgenaaid (Zoek eerst het midden, en begin dan met spelden)

De capuchon heb ik afgerond: dit doe je door de hoek rond af te knippen. 

Hieronder enkele foto's ter illustratie:

IMG_4288.jpg
IMG_4363.jpg
IMG_4365.jpg
IMG_4370.jpg

Stap 3:

Wanneer je twee losse jasjes helemaal klaar hebt ga je deze aan elkaar naaien. De werkwijze in het handboek van de Bella is iets anders dan dat ik het heb aangepakt. 

Ik heb de jasjes met het voorpand en de capuchon tegen elkaar gespeld (met de goede kant van de stof naar binnen, deze zie je dus niet!)Die rand heb ik met een stretch steek vastgenaaid. 

IMG_4371.jpg
IMG_4373.jpg

Stap 4:

Trek het jasje binnenstebuiten. Wanneer je dit hebt gedaan trek je de mouwen naar buiten en vouw je de capuchon in elkaar. Je moet nu de zijkanten netjes dicht gaan naaien. Dit doe je door ze op elkaar te spelden(natuurlijk de rand naar binnen gevouwen) en vervolgens vlak langs de naad te stikken. 

IMG_4377.jpg
IMG_4376.jpg
IMG_4378.jpg

Stap 5:

Tot slot heb ik de naden nog een keer extra doorgestikt. Het jasje is nu niet meer omkeerbaar maar ik vond het in deze variant mooier, de naden vallen zo wat platter. 

Met een klein steekje heb ik de stof in de punt van de capuchon nog vastgezet en een stukje in de hals heb ik vastgezet zodat het net wat minder schuift. Ik heb drie drukknoopjes er nog ingeslagen, maar dit staat niet op de foto! 

IMG_4374.jpg
IMG_4379.jpg

Opmerking:

Ik ben iets afgeweken van de Duitse beschrijving, maar het werkte wel prima voor mij op deze manier!

Het overtrekken van het patroon duurde ongeveer een half uurtje.. Het naaiwerk heeft me in totaal 1,5 uur gekost. Al met al kun je dus in ruim 2 uurtjes dit jasje maken. 

Zelf vind ik het prima te doen voor beginners, het ziet er ingewikkelder uit dan dat het is!

Heel veel succes, laat je het weten wanneer je het jasje hebt gemaakt met mijn tutorial?

Aanvulling regenjasje met ruflle

IMG_7427.JPG

aanpassingen:

Het regenjasje heb ik gemaakt van softshell (link) en bloemetjeskatoen (link)​van Yesfabrics. 

De werkwijze is bijna helemaal hetzelfde. Ik heb dit jasje alleen gevoerd in de mouwen en de capuchon en een ruftte aan de sluiting gemaakt. Dit doe je door een strook te knippen en deze gevouwd tegen de sluiting aan te spelden. je legt de strook met de goede kant naar het jasje toe, en naait deze eens zo vast.

vervolgens vouw je de ruftte naar de goede kant, en stik je nog een keer vlak langs de naad, zodat het mooi plat valt. Easy as that!

Leuk om te zien dat je met een eenvoudige aanpassing een heel ander soort look krijgt.   

IMG_7026 2.jpg
IMG_7027 2.jpg
IMG_7029.jpg

Aanvulling verlengd regenjasje

regenjas.JPG

aanpassingen:

Dit regenjasje is gemaakt van dunne waterafstotende stof van stoffentijd.nl.

Zowel de binnenkant- als buitenkant van het jasje is van dezelfde stof. Het patroon heb ik 10cm verlengd, en aan de achterzijde een splitje gemaakt van 10 cm.

Daarnaast heb ik een koord door de capuchon getrokken: dit doe je door voor het vaststikken van de twee jasjes aan elkaar, een 'knoopsgat' te stikken op de buitenste jas. Vervolgens stikje een tunnel waar je later het koord doorheen kunt halen.

In het buitenste jasje heb ik tevens een elastiek vastgestikt ongeveer 3 cm vanaf het einde van de mouw,zodat er een soort pof effect ontstaat. Daarnaast heb ik op de schouderpanden en het voorband een gouden paspelband toegevoegd. 

  

Deel je resultaat met #EllMini !

bottom of page