top of page

Kruikenzak

Benodigdheden:

  • Een naaimachine 

  • Restjes stof

  • Lintje om zak dicht te binden

  • Garen in de juiste kleur 

  • de afmeting van je kruiken. Ik gebruik deze.   

  • Eventueel een leuk kledinglabel zoals deze

van restjes stof een fijne kruikenzak naaien 

Moeilijkheidsgraad:

Van zowel mijn boxkleed als dekentjes had ik wat smalle stroken stof over. In deze tutorial laat ik je zien hoe je hier een eenvoudige maar leuke kruikenzak van kunt maken. Let natuurlijk altijd goed op het veilig gebruiken van kruiken!

Nog een tip vooraf:

  • Veel babykruiken hebben een standaard maat, maar om teleurstelling te voorkomen; meet de hoogte en breedte van je kruik altijd even na!

  • Ik heb een Leer-look koord vastgenaaid om de zak dicht te binden, maar voor mijn eigen gevoel heb ik er onder toch nog een gewoon haarelastiekje geknoopt, zodat het extra stevig dicht zit. 

Let's get it started!

Stap 1:

Gebruik je stof gunstig! Zoek naar welke kant al is afgewerkt en gebruik dit als bovenkant. 

Heb je een restje zonder afgewerkte kant? Dan kun je natuurlijk altijd de rand netjes omstikken wanneer je klaar bent. 

Stap 2:

Meet de juiste maten af. Ik heb gekozen voor een mix van fleece stof en wafelstof, de totale lengte van mijn zak is 35 cm, de kruik die ik heb is 25 cm. Zo is er genoeg speling om deze straks dicht te binden. 

Stap 3:

Naai de stoffen op elkaar zodat je een ontwerp naar wens krijgt. Op de vierde foto zie je het lapje wat ik uiteindelijk heb overgehouden. Ik heb hier een gewone stik-steek gebruikt. 

Stap 4:

Als je een leuk labeltje op je stof wilt naai je deze nu vast. Ik heb deze van Hema een tijdje terug gekocht en vond hem leuk staan bij dit stofje. 

Stap 5:

Nu je de afmeting van je zak weet, vouw je de stof dubbel en ga je deze rondom vaststrikken.

Zoals je ziet hoef ik alleen de onderkant en één zijkant dicht te stikken. Het fleece zie je nu niet, dit zit aan de binnenkant (de goede kant). 

Stap 6:

In de naad van de stof kun je een lintje of koordje vastzetten. Dit kun je al doen tijdens het dichtstikken van de zak, of je doet het, net zoals ik, achteraf. Op de laatste twee foto's zie je hoe dit eruit ziet. Test vooraf even of je de juiste hoogte gebruikt, dit zou ongeveer 2 á 3 cm boven  je kruikhoogte moeten zitten.

Stap 7:

Kruik erin, dichtstrikken, klaar!

Leuk he! Matchend met je dekentje/box/wikkeldeken heb je nu een stijlvol hoesje gemaakt van restjes stof. Dikke aanrader dus!

(P.S. lees voor het veilig gebruik van een babykruik altijd de handleiding goed door!) 

Deel je het resultaat met  #ELLMINI ?

bottom of page