top of page

Ledikantendeken

Benodigdheden:

  

Een super zachte deken voor je kleintje

Moeilijkheidsgraad:

Een mooie deken maakt een kinderkamer echt af. Met het juiste meetwerk maak je zelf leuke dekens in een handomdraai. Je kunt kiezen voor wafelstof, poplin katoen, minky fleece, noem maar op! 

Nog een tip vooraf:

  • Voor de zomer heb ik een deken gemaakt van wafelstof en een katoenen achterkant. 

  • Voor de koudere maanden heb ik een deken bestaande uit minky fleece stof en wafelstof (deze zie je in de tutorial.

Let's get it started!

Belangrijk is dat je de stoffen hebt gewassen alvorens je start met de tutorial, zodat ze niet meer krimpen wanneer je dekentje gemaakt is! 

Stap 1:

Leg de stoffen op elkaar en speld ze vast met de juiste afmeting. Voor mijn ledikant heb ik een deken gemaakt van 1.00m x 1.50 m. 

 

Stap 2:

Indien mogelijk, maak weer gunstig gebruik van de eigenschappen van je stof. De wafelstof geeft een duidelijke lijn en ook mijn minky fleece heeft een vast patroon. Dit heb ik goed in de gaten gehouden bij het spelden zodat de stof niet scheef op elkaar komt te zitten!

Stap 3:

Begin met stikken. Zet natuurlijk weer je eerste steek vast door een keer 'op en neer' te stikken.

Je kunt de deken maken met een lock-steek (een bredere steek) of met een gewone stiksteek. Ik heb gekozen voor een gewone stiksteek met een kleine afstand. 

Stap 4:

Zorg ervoor dat je het grootste gedeelte van je stof altijd aan je linkerzijde houdt. Doe je dit niet, dan moet je een flinke hoeveelheid onder je naaimachine doorduwen

(had ik bij mijn eerste baan zelf last van ;) )

Stap 5:

Stik -bijna- helemaal rond en controleer regelmatig dat je stof nog netjes op elkaar ligt en niet is verschoven. Als je netjes de structuur van je stof volgt zal dit niet zo snel gebeuren. Laat ongeveer 10 cm ergens open om je stof straks terug te keren naar de goede kant. 

 

Stap 6:

Knip netjes langs de naad de overtollige stof af. Hoekjes knip je schuin af, dit zorgt ervoor dat je een strakkere hoek kunt vouwen wanneer je de stof binnenstebuiten keert. 

Stap 7:

Nu ben ik een klein beetje een cheater :)

Gezien de onderkant van de deken toch onder het matrasje wordt gevouwen, heb ik het mezelf hier even makkelijk gemaakt. 

Ik heb de randen van de opening netjes naar binnen gevouwen en vervolgens vlak langs de naad met de machine de boel dichtgestikt. Vind je dit niets?

Hier vind je een tutorial die laat zien hoe je een onzichtbare naad kunt stikken met de hand. 

Stap 8:

Ik wil de naden van mijn dekentje mooi plat houden.

Nadat ik de stof glad strijk, stik ik nog een rand rondom op ongeveer 1,5 cm afstand van de kant af. De stof blijft nu mooi liggen en het ziet er strakker uit. 

 

Deel je het resultaat met #Ellmini?

Binnenkort ook de foto van het dekentje in een netjes opgemaakt bedje!

bottom of page