top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEll Mini

Pietenmutsje 2.0


Een introductie vol frustratie

Deze blog had ik eigenlijk zo'n drie weken geleden al gepland. Maar waarom is dat niet gelukt? Het zat als volgt...

Als je een succesvol 'ontwerp' hebt gemaakt wil je dat natuurlijk overtreffen. Al vanaf juli was ik aan het nadenken over hét mutsje 2.0. De vorige vond ik namelijk eigenlijk al best wel erg goed gelukt...

Afijn, verschillende stofjes besteld en drie weken geleden dacht ik ze in een avond wel eventjes te kunnen maken. En daar ging het mis.

Het eerste stofje wat ik probeerde was een super mooi roest kleurig velours de panne. Perfect te combineren met goud, lichtroze en wit. Tijdens het naaien kwam ik er al snel achter dat het materiaal niet helemaal fijn werkt. Het lint erop zetten ging niet goed; de stof had zoveel stretch, dat het maar bleef krullen. Nu kan je dit tegengaan door de stof op bakpapier te bevestigen en het lint echt elke cm vast te spelden, maar dat leek me niet handig voor een DIY die ook geschikt moet zijn voor beginners.

Dus, poging twee. Een mooie bi-stretch stof in een poeder-roze kleur. Alle tutorial-foto's geknipt, stof werkte fijn, details waren gemaakt. Tot ik de ochtend erna het mutsje op Lòrens hoofd zette. Het zat echt totaal niet charmant. De stof was echt veel te soepel en het leek een beetje een omgekeerde hobbezak. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk.

Het weekend erna was Lóren ziek, dus geen tijd. Het opvolgende weekend dus maar weer vol goede moed aan de slag. Wat denk je? Mijn trouwe naaimachine deed het niet naar behoren :( :( De onderdraad bleef maar lussen, het lint wat ik had besteld trok helemaal krom en kapot... stof compleet verwoest. Mijn geduld inmiddels ook aardig moet ik zeggen. Een week genomen om af te koelen en de machine niet alsnog uit het raam te mieteren ;).

Afgelopen avond dan maar toch even de rust en de tijd genomen om wel een goed mutsje te maken. Alle instellingen goed, fijn lint gekocht en daar issie.... Mutsje 2.0. Hij lijkt toch meer dan ik had gehoopt op het vorige mutsje, maar hey.. never change a winning team, toch?

Door het gebruik van de ribstof en het stoffen strikje vind ik hem wel stoerder & hipper. Én.. hij past bij haar paperbag rokje! Uit één meter ribstof heb ik een broekje, het paperbag rokje (maat 80/86) én dit mutsje kunnen maken. En dat vind ik dan stiekem wel weer heel erg leuk, heeft ze toch een soort van pietenpakje :D.Het patroon & de aanpassingen

De basis van het mutsje is op dezelfde manier gemaakt zoals beschreven in deze blog. Vorig jaar had ik een doorsnede van ongeveer 30 cm (+2cm naadwaarde) gebruikt, dit jaar heb ik een doorsnede van 40 cm gebruikt. 30 cm is geschikt voor newborn t/m ongeveer 1,5 jaar. 40 cm is geschikt vanaf 1 jaar t/m ongeveer 2,5 jaar. Mocht je voor een ouder kindje willen naaien, zou ik een ronde van ongeveer 45-50 cm aanhouden.

De stof die ik deze keer gebruikt heb is een fijne, poederroze corduroy met een klein beetje stretch van yesfabrics. Het gouden lint heb ik gekocht bij action, maar een zelfde soort heb ik ook zien liggen bij Hema & Xenos. Het elastiek is van action.


Het stoffen strikje heb ik als volgt gemaakt:

Je naait twee lapjes met de goede kant op elkaar. Als je de lapjes vierkant knipt krijg je strikjes met 'hoeken', je kunt het lapje ook met afgeronde hoeken uitknippen, dan krijg je een wat ronder strikje, zoals op dit uiteindelijke mutsje. Laat een stukje open zodat je het met de goede kant naar buiten kunt vouwen, en naai vervolgens het laatste stukje met de hand of machine dicht. Daarna rimpel je het midden van het strikje met een groffe stiksteek en trek je dit aan. De basis van je strik is nu klaar. Foto's ter illustratie.


Om het glitterlint mooi af te werken, kun je het beste eerst een ringetje naaien, wat je vervolgens ook binnenstebuiten keert en over je strik heen schuift.


Met de hand zet je het strikje vervolgens met en paar steekjes vast op het mutsje. Het mooist is als je dit ongeveer 5cm vanaf de rand doet. De veertjes steek je erachter en zet je ook vast met een paar steekjes. Eventueel kan dit ook in omgekeerde volgorde als je dat makkelijker vindt.


Tot slot

Ik ben heel benieuwd wie er dit jaar weer zelf aan de slag gaat! Bewust heb ik er voor gekozen om ze dit jaar niet voor de verkoop te maken, gezien de hoeveelheid tijd die er in zit en het feit dat ik dit jaar weer werk ipv verlof heb. Wel kun je uiteraard terecht bij me voor tips en vragen! Als je het resultaat online deelt vind ik het leuk als je me tagt!

Veel plezier met deze (toch een beetje nieuwe!) tutorial en alvast een fijn sinterklaasfeest gewenst. Dat jullie kindjes maar mogen stralen met hun nieuwe mutsjes!


Liefs, Ellen!


zie je die grijphandjes naar de pepernoten?


2.858 weergaven

Comments


bottom of page