top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEll Mini

Review: Silhouette Cameo 4Review Silhouette Cameo 4

Sinds medio februari ben ik de trotse bezitter van een Silhouette Cameo 4. Een Silhouette Cameo is een snijplotter waarmee je o.a. zelf teksten en afbeeldingen kunt snijden uit verschillende folies om bijvoorbeeld te drukken op textiel. Het komt met een gratis* software programma waarin je zelf ontwerpen kunt maken. Kortom; ik kan nu mijn zelfgemaakte kleding professioneel gaan versieren en bedrukken met eigen ontwerpen! De Silhouette Cameo stond al erg lang op mijn wish-list.. (De roze natuurlijk! Maar hij is er ook in zwart of wit) Ik kon dus niet wachten om aan de slag te gaan! Benieuwd of dit apparaat nu ook iets voor jou is? Lees dan snel verder.

De print "HAPPY" is gemaakt met de Cameo in FLock-Folie

Starten met de Silhouette Cameo 4

Ik ben een echte autodidact; ik blader vlug door handleiding en wil vervolgens alles zo snel mogelijk begrijpen en kunnen zonder al te veel uitleg van anderen. Handig vond ik dus de uitgebreide kennisbank van transferpersshop.nl waar ik vooraf al het een en ander had kunnen doornemen. Ook is het super fijn om te weten dat de (gratis) software waarmee je kunt werken al beschikbaar is voordat je een cameo aanschaft. Je kunt dit via deze website gratis downloaden en op je gemak doornemen. Het software programma werkt echt heel erg eenvoudig; als je bekend bent met Microsoft Office (Word & PowerPoint) dan komen de meeste termen/icoontjes je waarschijnlijk bekend voor. De menubalk ziet er iets anders uit, maar over het algemeen spreekt het erg voor zich. Tevens bestaat er ook de App 'Silhouette Go' zodat je met bluetooth via je telefoon prints kunt versturen. In een latere blog zal ik nog wat praktische tips en handige weetjes schrijven voor het programma en de app.
Het installeren van de Silhouette Cameo 4

Wanneer je de Cameo uitpakt zie je dat het een mooi en simplistisch design is. Er zitten weinig knoppen op en losse onderdelen aan; het ziet er uit als een solide snijplotter. Volg de stappen van deze video en je apparaat is in no time klaar voor gebruik. Wanneer je de software hebt gedownload kan het apparaat vervolgens verbinden met je computer. Hiervoor kijk je op deze webpagina. Dit ging bij mij allemaal vrij moeiteloos en was in een kleine 20 minuten gebeurd.

De eerste keer snijden met de Silhouette Cameo 4

1. Ontwerpen: Grote kans dat je ook zo snel mogelijk een eerste ontwerp wil maken. Nadat je het installatie-proces hebt voltooid en de gratis afbeeldingen hebt gedownload naar je eigen bibliotheek kun je aan de slag. Experimenteer met lettertype, afbeeldingen etc. en maak een mooi ontwerp. 2. Folies en instellingen: Zelf zat ik mijn brein te breken over het instellen van het mesje (niet goed gekeken naar de handleiding!) maar dit gaat dus automatisch via de software. Wanneer je klaar bent met ontwerpen klik je in de software op 'sturen'. Klik nu de juiste folie soort aan en de Cameo zorgt er vervolgens zelf voor dat het mesje en de druk juist worden ingesteld (dit hoeft dus niet met de hand, zoals ik in eerste instantie dacht haha!) Transferpersshop heeft een super handig overzicht met alle instellingen van de snijplotter voor je klaar staan zodat je het ook zelf handmatig kan invoeren op je computer. 3. Snijden & Pellen; Wanneer je ontwerp klaar is, het juiste folie is ingesteld en je de folie op je plakmat hebt bevestigd (Let op! Altijd de matte kant boven!!) laad je de folie in. Dit doe je door deze tegen de rand aan te leggen en te drukken op het p


Strijken of persen?

Het wordt sterk aangeraden om gemaakte afbeeldingen met een transfer-pers op textiel te persen. Dit omdat er door de juiste combinatie van tijd, druk en temperatuur lijm van de folie smelt en diep genoeg in de vezels van het textiel wordt geperst. Zo zit het stevig vast en laat het niet los na enkele wasbeurten. Sterker nog, de meeste folies zijn zelfs tot 60 graden wasbaar. Je kunt echter ook met een strijkijzer dit zelf nabootsen; de kans bestaat alleen veel sneller dat er niet de juiste combinatie van tijd/temperatuur/druk ontstaat waardoor een afbeelding niet goed op het textiel komt of snel loslaat na het wassen. Op dit moment ben ik nog volop aan het experimenteren met mijn pers (ik heb deze transferpers) en mijn strijkijzer. In een komende blog neem ik jullie mee in het gebruik van een pers. Hierna ben je zelf in staat om te oordelen of dit voor jou ook een echte must-have is! Ook schrijf ik voor jullie nog een blog over mijn favoriete folies, vol met tips en tricks en leuke ideeën om je textiel écht af te maken.


Samenvatting

In het kort, ga jij blij worden van deze snijplotter? Ja ik denk het wel!

  1. Een compacte snijplotter met functioneel & eenvoudig design

  2. Snelle installatie & gratis software*

  3. Snijdt moeiteloos door allerlei folies, biedt vele mogelijkheden

  4. Software bedien je eenvoudig en deze kun je vooraf inzien

  5. De prijs/kwaliteit verhouding is dik in orde

  6. De kennisbank van transferpersshop biedt alle hulp en instructies die je nodig hebt. Daarnaast een zeer behulpzame klantenservice en ook via Instagram wordt je snel geholpen indien je vragen hebt. Iets wat ik zelf erg belangrijk vind!

  7. Mogelijkheid om met een strijkijzer (kleine) applicaties op kleiding te bevestigen

*Er is een betaalde versie beschikaar met meer opties. Deze kun je bij aanschaf van een Silhouette Cameo 4 één maand gratis proberen.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Transferpersshop.nl De review is echter onafhankelijk geschreven en bevat mijn persoonlijke ervaring.


4.331 weergaven

Comments


bottom of page