top of page

Wagenspanner

Benodigdheden:

  • wax-koord (bijvoorbeeld deze van 1 MM)

  • kralen (zie mijn tutorial waar ik deze heb gevonden!)

  • 2 clipjes. Je kunt deze bestellen of gebruikt gewoon net als ik gewone klemmetjes. Op de markt verkopen ze bij forniturenkramen overigens ook speciale 'clips' voor spanners.

  • Hangers (zie mijn tutorial waar ik deze heb gevonden!) 

  

Een vrolijke wagenspanner

Moeilijkheidsgraad:

Natuurlijk kun je deze tegenwoordig overal bestellen, maar nog leuker is het om er zelf een te maken. En niet met een kant-en-klaar pakketje, nee, je gaat zelf op zoek! Hoe? Lees snel verder!

Nog een tip vooraf:

  • Het zullen de hormonen zijn die me een beetje voorzichtig maken, maar trek zelf eens een keer flink aan de spanner wanneer deze klaar is! Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er allemaal losse kraaltjes in de wandelwagen belanden...!

Let's get started!

Eerlijk? Er zijn webshops waar je kant-en-klaar hele mooie samengestelde pakketjes kunt bestellen om zelf een wagenspanner te maken. Deze kosten vaak zo'n €15-€20 en bevatten alles wat je nodig hebt. Super handig. Past dit bij mij? Nee, dan vind ik het eigenlijk al niet meer leuk, je krijgt namelijk hetzelfde als een heleboel andere en dat is nu juist niet mijn bedoeling. 

Met een creatief oog zul je zien dat er in huis- tuin- en keukenwinkels voldoende spullen te vinden zijn waar je zelf een leuke spanner mee kunt maken. Gezien het aanbod in deze winkels erg wisselend is, kan ik niet met linkjes werken nu, wel met afbeeldingen. Kijk maar eens wat ik bij elkaar gesprokkeld heb:

(opmerking: dit is geschikt voor een wagenspanner, niet voor een speenkoord o.i.d. waarbij de kans bestaat dat een kindje er iets van in zijn mond stopt!)

V.L.N.R Boven:

- bolletjes vilt via Ali Express (€1)

- houten ring: markt, €0,50

- zwarte klemmen, Kwantum (4 stuks, €1,50)

Tweede rij v.l.n.r:

- kralen met klemmen,Wibra (3 stuks €1)

- hexagon kralen, Action (in pakketje 'zelf hanger maken' voor €1,39)

- ronde kralen, Pipoos (12 stuks voor €3)

Onder:

- Montsera blad, Kwantum (3 stuks €1,29)

- zwarte kunststof pijltjes, Kwantum (4 stuks, €1,29)

- flamingo's op clip, Kwantum (2 stuks, €1,39)

- olifantjes, Wibra (3 stuks €1)

Wanneer je de spulletjes verzameld hebt is het in principe alleen een kwestie van kiezen & rijgen. Bepaal een mooie volgorde (ikzelf ben fan van symmetrie!) en meet op of dit goed past tussen de kap van je wandelwagen. Waar ik bij deze tutorial wel op wil hameren is het gebruik van wax-koord: Dit is het meest stevig en kan niet zomaar kapot getrokken worden. Wanneer je gewoon draad gebruikt kan dit bijv. door een onverwachte regenbui nat worden, slap worden, en knappen bij de minste of geringste weerstand. Dat wil je niet. 

Voor deze wagenspanner heb ik de Action kralen gebruikt, de hangers van de Wibra heb ik kapot geknipt en de metalen clips & kralen los gebruikt, twee kleine houten ringen die bij mijn vilten bolletjes zaten en 1 olifantje en 2 pijltjes. Het koord heb ik extra stevig vastgeknoopt en de knoop onder de kraal geschoven, zodat deze niet los kan schieten. Hier zit tevens een druppeltje secondenlijm op.

Je kunt een spanner uiteindelijk zo rustig of druk maken als je zelf mooi vindt.

Deze variant met pijltjes en olifantjes heb ik voor iemand anders gemaakt, onderaan de pagina zie je de wagenspanner die ik voor mijzelf heb gemaakt + welke materialen ik daarvoor heb gebruikt. 

Ook is het leuk om vilten figuurtjes aan een wagenspanner te hangen; Je kunt deze ook zelf maken, kijk maar eens bij deze tutorial!

Ik hoop dat ik je heb laten zien hoe je met wat simpele materialen zelf weer iets erg leuks kunt creëren!

Good luck! 

Deel je het resultaat met #Ellmini?

Deze wagenspanner heb ik later nog voor mijzelf gemaakt.

Materialen die ik heb gebruikt:

- waxkoord (€0,50) en twee belletjes (€0,50 p/st) via de markt

- zakje gemengde houten kralen naturel, via Pipoos (€3,90)

- hangers cactus via kwantum (€0,50 p/st in Sale)

- restkralen & knijpertjes van o.a. knutselpakket action & houten foto hangers Wibra 

bottom of page