top of page

Sweater 

trui.jpg
IMG_5618.JPG

Benodigdheden:

  

Warme sweater 

Een comfi basic sweater die je met Tule eventueel feestelijk kunt pimpen.

De sweater is lekker warm en heeft drukknoopjes op de schouders zodat hij makkelijk aan en uit kan. Je maakt hem in ongeveer 1,5 uur al!

Nog een tip vooraf:

  • Deze sweater maak je extra makkelijk met Boordstof!

  • Je kunt er een leuke applicatie op strijken, er zijn verschillende applicaties momenteel bij Hema en Action verkrijgbaar. 

Let's get it started!

Stap 1: 

Knip het patroon uit en speld dit op de stof.

Het rugpand en het voorpand leg je tegen de stofvouw, de mouwen knip je enkel. 

Stap 2 tule (optioneel):

Speld de tule vast op de goede kant van de mouw. Dit doe je door telkens een stukje om te vouwen.

Let op dat je de mouwen beide in dezelfde richting vouwt, zodat ze er hetzelfde uitzien wanneer ze aan de trui vastgemaakt zijn. Stik met een grote steek de tule vast. 

Stap 2 ruffle(optioneel) 

Update: Later heb ik een witte versie met ruffles gemaakt. De werkwijze is hetzelfde als met tule, maar je voegt dan dus de ruffle toe. Als je dit niet eerder hebt gedaan, kijk even bij deze tutorial hoe je dit kunt doen!

IMG_5467.jpg
IMG_5468.jpg
IMG_5469.jpg
IMG_5470.jpg
IMG_5471.jpg

Stap 3: 

Naai de randjes boven aan het voor- en achterpand om.  

Stap 4:

Speld het voor en achterpand met de schouders aan elkaar vast. Je legt de omgezoomde stukjes netjes op elkaar, zodat je er straks drukkers in kunt slaan en het goed aansluit.  

Vervolgens speld je de mouwen vast. Doe dit door verticaal te spelden, dan kan je het tijdens het naaien laten zitten! Let er op dat je, wanneer je tule hebt gebruikt, deze goed wegspeld zodat die stiknaad niet zichtbaar is. 

IMG_5473.jpg
IMG_5474.jpg
IMG_5476.jpg
IMG_5475.jpg
IMG_5477.jpg

Stap 5: 

Naai de zijkanten van de trui dicht. Je kunt er voor kiezen om 1 kant van de schouders dicht te naaien zodat je maar aan 1 kant drukkertjes zet. Dit heb ik ook gedaan. Je naait dan die kant nu ook echt.   

Stap 6:

Meet de boordjes op. Over het algemeen kun je 80% van de breedte aanhouden.De onderkant is bijvoorbeeld 20 cm breed, reken dan 0.80 x 20 = 16 centimeter boord. Een boord maak je door een reep stof te knippen die je eerst aan de zijkant dichtmaakt en vervolgens vouwt, zodat er geen stiknaad zichtbaar is. De foto's spreken voor zich hoop ik.  

IMG_5480.jpg
IMG_5487.jpg
IMG_5431.jpg
IMG_5478.jpg
IMG_5479.jpg

Stap 7: 

Je bevestigt een boord aan de onderkant, aan de mouwtjes en aan de hals. De boord aan de hals is smaller (ongeveer 2 cm) dan de boordjes aan de onderkant en aan de mouwen. 

Tijdens het stikken trek je telkens aan de boord en zorg je dat de andere stof niet rekt. Zo zet je hem er netjes aan.  

Opmerking: De boord aan de hals stik je vast van open schouderkant tot open schouderkant. Vouw de uiteide naar binnen zodat je dit netjes hebt afgewerkt.

Ik vond het lastig om dit goed uit te meten, dus heb een langer stukje gemaakt zodat ik het kon afknippen op de juiste lengte.    

Stap 8:

Tot slot maak je twee drukknoopjes vast op de schouders.

Dit kan op verschillende manieren; mijn tang werkt ouderwets met een hamer,

je weet zelf het best hoe je eigen manier gaat! 

IMG_5485.jpg
IMG_5486.jpg

Deel je het resultaat met #ELlmini?

trui.jpg
IMG_5619.JPG
IMG_5618.JPG
bottom of page