top of page

Sew-It-Yourself Baggy-Pants 

Benodigdheden:

  • Een naaimachine

  • 0,5 m Tricot of French Terry (de zwanenstof van de foto koop je hier)

  • een aantal knopspelden

  • een tekenpotlood. Nog beter is een krijtpotlood, speciaal voor stof.

  • stofschaar 

  • naaigaren in een kleur die past bij je stofje

  • Een broekje wat jouw kindje goed past. 

      

maak Zelf een baggy-pants

Moeilijkheidsgraad:

Makkelijk, comfortabel, stoer of lief. Hoe je het ook wil noemen; leuk zijn ze deze broekjes! Nog leuker is het om ze zelf te maken, dit lukt je al binnen een klein uurtje. Heel veel succes met deze derde tutorial!

Nog een tip vooraf:

  • In deze tutorial vertel ik je hoe je zelf een boordje kunt maken. Makkelijker is het om speciale 'boordstof' te kopen; dit is te koop in vrijwel iedere kleur en gebruik je op dezelfde manier. Tegenwoordig heb je ook erg leuke boordstof met motiefjes, glitter of golvende randjes. Google maar eens op 'Cuff me Glam Hamburger', dan zie je wat ik bedoel!

Let's get it started!

Stap 1 (foto 1-2-3): Dit is een broekje maat 68. Ik heb bij een vriendin haar baby de pasvorm gezien en het lijkt me geschikt om te gebruiken als 'patroon'.

Ik heb het broekje precies door midden gevouwen en vervolgens overgetrokken. Bij het kruis heb ik royaal getekend; ongeveer 1,5 cm langs de rand af.

Stap 2 (foto 4-5): Nadat je het patroon hebt uitgeknipt, leg je dit op je stof, speld je dit netjes vast en knip je vervolgens 1 cm langs de rand van het papier (de naad-waarde) je patroon uit. 

Stap 3 (foto 6): Met een stretch-steek stik je de zijnaden en de naden van de benen dicht. Mocht je twijfelen over de steek: bij de tutorial van dit babybroekje zie je duidelijk met foto's wat hiermee bedoeld wordt. 

Stap 4(foto 7 - 8): Nu komt er een preciesie klusje; het maken van de boordband (in deze tutorial ook wel 'band' genoemd. Dit doe je als volgt: meet de breedte van het broekje op. In mijn geval was dit 25 cm. Nu tel je dit dubbel, dus 50 cm. Je rekent uit hoeveel 80 % hiervan is (makkelijk op een rekenmachine aantal cm x 0,8 =) In mijn geval is dit dus 50 cm x 0,8 = 40 cm. Dit is de breedte die je nodig hebt om een nette band aan je broek te zetten. 

Stap 5 (foto 9): Je knipt nu een strook stof van 40 cm lang en 5 cm hoog. LET OP: als jouw broekje een andere breedte heeft, gebruik je natuurlijk de uitkomst van jouw broekje voor de breedte! 

Stap 6 (foto 10): Dit lapje vouw je dubbel, zoals je ziet op foto 10. De kant waar mijn vingers naar wijzen, stik je netjes, zo dicht mogelijk tegen de rand, dicht. 

Stap 7(foto 11): Nu je de zijkant heb dichtgestikt, vouw je de band weer open en dwars door midden. Je ziet nu de band duidelijk!

Stap 8 (foto 12 - 13): De band is smaller dan je broekje, dit hoort zo.

Je gaat nu de stof zo verdelen, dat er wel ongeveer overal evenveel stof zit. Dit doe je door te starten met het vastspelden van de band op de naden (foto 12). Let erop bij het vastspelden, dat je de open kant van je band naar boven hebt liggen. Dit zie je duidelijk op foto 13. Hier zie je ook dat de stof verdeeld is over de band van de broek. Deze zit met 4 speldjes vast. 

Stap 9 (foto 14 - 15): Je legt je werk onder de naaimachine. Alle randjes liggen netjes op elkaar. Nu ga je stikken; de bovenkant is je band, deze trek je telkens dusdanig aan, dat je, wanneer je bij een nieuwe knopspeld bent, geen stof meer overhoudt.

Nogmaals: De onderste stof, die van je broekje, trek je niet vooruit, je trekt alleen aan de stof van de band! Naai rustig: je kunt makkelijk corrigeren als je niet te snel naait. (foto 15)

Stap 10 (foto 16) : De band zit nu netjes aan je broekje. Je ziet dat het broekje wat begint te poffen, dit hoort bij het baggy effect.

Stap 11 (foto 17): De boordjes aan de broek maak je op dezelfde manier. Je meet de breedte van de pijpjes, verdubbelt dit en vermenigvuldigt dit dan met 0,8. (Rekenvoorbeeld: 5cm x 2 x 0,8 = 8 cm)

Je knipt nu weer een strook stof, ditmaal 8 cm breed en 6 cm hoog. Je kunt eventueel iets breder knippen (9 cm), dan heb je wat meer ruimte om het boordje vast te stikken aan de zijkant. 

Stap 12 (foto 18): Op foto 18 zie je onder het boordje liggen zoals ik het heb geknipt (8 cm lang, en 6cm breed, dubbelgevouwen). Boven ligt het boordje klaar om te stikken: de zijkant naai je dicht tegen de stofrand netjes vast, met een stretch steek. Wanneer dit vastzit, vouw je het weer open en zie je de boordjes!

Stap 13 (foto 19 - 20): De boordjes zijn nu klaar.Deze schuif je over de broekspijp. De open kanten wijzen nu naar beneden. Je zit dus drie 'stofrandjes'. Zet met een knopspeld je boordje tijdelijk vast. Wanneer de naadjes netjes op elkaar liggen, krijg je straks het mooiste effect! Ik kies er vaak voor om de naad van het boordje, gelijk te leggen aan de naad van het binnenbeen. 

Je bent er bijna! De laatste stap:

Stap 14 (foto 21): Precies zoals beschreven bij stap 9, naai je nu het boordje aan het pijpje vast. Je zult merken dat het niet heel makkelijk onder je naaivoet past; dat is helaas bij het kleine babyspul zo...

Werk rustig, leg indien nodig de stof recht, stuur op tijd bij, je zult zien dat je dit lukt!!

Wanneer je beide boordjes hebt vastgenaaid, is je broekje klaar!

Is het goed gelukt? Vast wel!

 

Twee tips nog:

  • Ik strijk vaak de naden een keer goed plat met wat stoom, zodat het er nog netter uitziet 

  • Heb je nog restjes over van de stof? Gooi dit niet weg! Hier kun je nog een leuk sjaaltje of strikje van maken. Mocht je niet weten hoe? Ook hier verschijnt binnenkort een tutorial over!

Deel je het resultaat met ons? #ELLMINI

bottom of page