top of page

Lakentjes

Benodigdheden:

  • Een naaimachine, stofschaar, spelden en naaigaren. 

  • Effen wit katoen (je kunt een kinderlaken kopen, je kunt ook zelf een groter laken op maat knippen)

  • Katoen met print (Poplin katoen, zoals bijvoorbeeld deze)

  • Optioneel: Paspelband 

  

Een simpele Hack om de mooiste lakentjes zelf te maken

Moeilijkheidsgraad:

Door aan een bestaand laken een strook te bevestigen maak jij zelf de mooiste lakentjes!

Nog een tip vooraf:

  • Uit het lits-jumeaux laken van Action heb ik 2 x ledikantmaat en 2 x wiegmaat lakentjes kunnen knippen (€6,99)

  • Was zowel het laken als de stof voor je het gaat verwerken. Katoen krimpt gegarandeerd!

Let's get it started!

Vooraf: de tutorial-foto's heb ik gemaakt bij kunstlicht, hierdoor is de kwaliteit van de foto's wat minder helder dan je wellicht gewend bent. Deze uitleg laat 2 werkwijze zien; Bij manier 1 maak je de strook vast óp je laken, bij manier 2 verleng je het laken als het ware. 

Lees dus eerst even beide manieren door om te bepalen welke jou het meest geschikt/makkelijk lijkt :)

 

MANIER 1

(op het laken)  

Stap 1:

Knip de juiste maat lakens uit. Dit bepaal je door te kijken naar de afmeting van je ledikant / de wieg.

Zelf heb ik de maten van twee gekochte lakens van Prenatal aangehouden: 1.50 x 1.00m voor de ledikant en 0.80 x 1.00 voor de wieg. Voor de rand (veertjes-stof) heb ik een breedte aangehouden van 40 cm. 

 

Stap 2:

 Strijk de stof vast lichtjes.

Stap 3:

Naai de bovenkant van het laken en de onderkant van je strook tegen elkaar ('foute' kant op elkaar). Dit doe je met een smalle stiksteek. Wanneer je klaar bent, kun je de strook terugvouwen en zie je niets meer van de naad. 

Stap 4:

Vouw nu de strook om. Ik heb 5 cm aangehouden. Dit heb ik op verschillende plaatsen afgemeten en met een speldje vastgezet, zodat ik er zeker van ben dat ik netjes recht werk. 

Stap 5:

Je stikt nu netjes de bovenste rand plat. Weer een stiksteek. 

Stap 6:

Aan de achterkant speld je de overige stof van de strook netjes recht op het laken. Als de stof nog erg gekreukt is kun je hem nog een keer gladstrijken zodat deze er goed strak op ligt. Hier meet je ook goed af hoe breed je de strook wilt maken en met verschillende speldjes geef je dit aan. Vouw vervolges de onderste rand strak naar binnen, strijk hier weer een keer overheen, en stik dan de onderkant rustig en recht vast. 

Stap 7:

Werk de randen van de stof af. Dit kun je doen door ze een paar keer dubbel te vouwen en vervolgens dicht te stikken. Als je een strakke hoek wil maken is het handig om het hoekje eerst schuin af te knippen (zie laatste foto's).

 

Je bent nu klaar! Zowel de voor- als de achterkant van het laken is netjes afgewerkt. 

 

MANIER 2

(aan het laken)  

Stap 1:

Knip de juiste maat lakens uit. Dit bepaal je door te kijken naar de afmeting van je ledikant / de wieg.

Zelf heb ik de maten van twee gekochte lakens van Prenatal aangehouden: 1.50 x 1.00m voor de ledikant en 0.80 x 1.00 voor de wieg. Voor de rand (veertjes-stof) heb ik een breedte aangehouden van 40 cm. 

Stap 2:

Vouw je strook doormidden en strijk de naad plat. Vervolgens vouw je de onderkant ook weer naar binnen en strijk je deze naad ook weer goed plat. Je maakt als het ware een XXL-Bias band. 

Meetwerk is hier weer erg belangrijk! Speldjes of een stukje stofkrijt kunnen je helpen om een nette rechte strook te vouwen. 

 

Stap 3:

Je schuift nu het laken tussen de rand stof en gaat dit vastspelden. 

Als je het mooi vindt kun je hier ook een stukje paspelband tussenspelden; Paspelband is een sierband wat aan één kant plat is en aan de andere kant iets moois heeft. Vaak is dit een opstaand randje, maar je hebt bij forniturenzaken echt allerlei varianten. De platte kant leg je tussen de stof, mocht je er voor kiezen om met band te werken. Ik heb gekozen voor een zwart satijnen biesje.  

Stap 4:

Je stikt nu met een stiksteek het laken en de strook netjes vast. Als je goed gespeld hebt, ligt de strook aan de voor en achterkant helemaal gelijk, dus hoef je maar 1 keer te stikken. Het einde van de strook kun je netjes afwerken door de randen ook hier naar binnen te vouwen (laatste foto), later hoef je dan alleen maar de zijkanten van het laken om te zoomen. 

 

Hoewel je heel wat meters aan het stikken bent, is dit wel een hele simpele manier om zelf het mooiste beddengoed te maken. Je kunt in combinatie met deze dekentjes-tutorial dus zelf de leukste setjes samenstellen! 

Deel je het resultaat met #Ellmini?

bottom of page