top of page

Jurkje Sien + BuMMIES 

p8.JPG
p2.PNG

IN No-Time klaar jurkje 

Moeilijkheidsgraad:

Dit is een heerlijk patroontje wat je in no-time in elkaar hebt zitten. Je kunt het jurkje met korte én lange mouwen maken. Tevens heb je de optie om het lijfje lang of kort te laten vallen. Tot slot heb ik er een simpele bummies bijgemaakt: broekje voor over de luier.. wel zo netjes!

Benodigdheden:

  • Het patroon 'Fons & Sien' van Wisj.be (Maat 80 - 116)

  • Voor maat 86 heb je 0.80 m rekbare stof nodig. Ik gebruikte deze French Terry van SeeYouAtSix Fabrics. Je kunt werken met boordstof indien je dit prettig vindt. Ik heb deze matchende boordstof gebruikt van SYAS. 

  • Standaard naaibenodigdheden 

  • Voor de bummies kun je dit patroon van toddah.net gebruiken.  

      

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Dit jurkje kun je leuk afwerken met een strijkembleem. Deze verkopen ze o.a. bij Action & Hema. 

  • Vind jij het ook niets als een luier zichtbaar is onder een jurkje? Maak dan de leuke bummies erbij die je onder aan de pagina vindt. 

Let's get it started!

Vooraf: 

Op de website van www.WISJ.be vind je een uitgebreide handleiding om het jurkje te maken. Optioneel kun je er ook een trui van maken, dit is in het PDF patroon ook opgenomen.

De uitwerking van mijn jurkje is net wat anders, de aanpassingen zie je hieronder:

Stap 1: 

Knip alleen het bovenste deel van het voorpand. Laat het onderste deel achterwegen. 

Naai de schouderpanden aan elkaar. Laat de zijnaad nog open!

Stap 2:

Meet het juiste rokdeel af. Tel hier 5 cm in de lengte bij. 

Voorbeeld: Ik heb maat 86 genaaid. Mijn Lengt is dus veranderd van 26 cm naar 31 cm. De breedte (55 cm) blijft gelijk. 

Stap 3:

Rimpel het rokdeel aan de bovenkant. Dit doe je middels de grootste rijgsteek op je naaimachine. Wanneer je aan de onderste draad trekt, rimpelt de rok mooi gelijkmatig. 

 

Stap 3a:

Indien je een lockmachine hebt, lock je de rand aan de onderkant. Deze zoom je aan het einde van deze tutorial om.  

jurk2.jpg
IMG_5614.jpg
IMG_5615.jpg
IMG_5617.jpg
IMG_5618.jpg

Stap 4: 

Leg de rok ondersteboven tegen het bovenlijfje aan en stik dit tegen het lijfje aan. Indien je een lock hebt kan je het eventueel rijgen en vervolgens locken. Heb je geen lock en werk je met de naaimachine, dan kies je een stretch-steek om het rokdeel te bevestigen. 

Stap 5:

Herhaal dit met het achterpand. 

Stap 6:

Naai nu de zijkanten dicht. Let erop dat de naden van het bovenlijfje goed aansluiten op elkaar. Het makkelijkst kun je beginnen aan de kant van de mouwtjes en speld je de naden van het bovenlijfje goed op elkaar. Dit kan direct de lockmachine / bij een naaimachine gebruik je hier nu ook weer de stretch-steek of een locksteek indien deze op je machine zit. 

IMG_5619.jpg
IMG_5620.jpg
IMG_5621.jpg
IMG_5622.jpg

Stap 7: 

Nu is het tijd om de mouw- en halsboord te gaan maken. Als je dit nog nooit gedaan hebt is het slim om deze video van Maison Victor eens te bekijken. De afmetingen voor de boordjes vind je in bovenstaande tabel. De breedte is 5cm voor de halsboord.

Je kunt bij de mouwboordjes kiezen of je ze 4 cm breed of 8 cm breed knipt. Ik heb gekozen voor 8, zodat ik ze daarna nog een keer om kan slaan. Dit staat wat sportiever. 

Nog een opmerking: indien je de boordjes maakt van French Terry of Tricot, kun je prima de maten in bovenstaande tabel aanhouden. Mocht je werken met boordstof, raad ik je aan om de boordjes iets korter te maken. Ik heb dit zelf berekend door 70% te nemen van de halsomtrek en mouwen. 

Dit is een simpele rekensom: Meet de opening (bijvoorbeeld 8 cm) en vermenigvuldig dit met 0,7.

Let hier wel weer op; dit is enkel, dus je moet de uitkomst maal 2 doen!!

Stap 8:

Ikzelf vind het het prettigst werken om het jurkje binnenstebuiten te keren, het boordje (met de open kant!) tegen de halslijn/mouw aan te leggen, en vervolgens rond te stikken. 

Je kunt dit direct met een lockmachine doen, maar dat vind ik zelf altijd spannend, dus ik kies er vaak voor om dit met een zigzag steek op de naaimachine te naaien. 
 

Stap 9:

Het laatste wat nog moet gebeuren is het omzoomen van de onderkant van het jurkje. Als je bij stap 3 een lockrand had gemaakt, hoef je de onderkant nog maar 1 x dubbel te leggen en af te werken. Heb je geen lockmachine vouw je de onderkant twee keer om en werk je het vervolgens af met een steek naar keuze. Ik heb gekozen voor een locksteek op de naaimachine en heb hier glitterdraad gebruikt. Ziet er chique uit!

Optioneel: Bummies!

Ik had een restje stof en boordstof over wat ik graag wilde gebruiken. Ik heb hier het grootste gedeelte van het broekje van Toddah op overgetekend (Ongeveer tot de knie). Na het uitknippen van het patroon en het naaien van de middennaad heb ik de pijpjes vervolgens kort geknipt, en hier boordjes aan gezet. Ik was geloof ik binnen 10 minuutjes klaar, maar door dit extraatje staat het super netjes wanneer je kindje aan het klimmen en klauteren is. Geen luier of romper, maar een matchend mini broekje!

Mocht je niet eerder met dit patroontje hebben gewerkt, kijk dan even bij deze tutorial op mijn website voor een duidelijke uitleg. 

sienjurk.jpg

Deel je het resultaat met #Ellmini #wisj?

p3.JPG
bottom of page