top of page

Suspender-Broekje

Benodigdheden:

  • Een naaimachine

  • basic benodigdheden: stofschaar, knopspelden, naaigaren 

  • 0,5 M tricot stof (mijn variant is van Qjutie-kids, de naam is raindrop

  • Patroon van de baggy-pants. Kun je dit niet zelf maken? Dan google eens op 'Oliver broekje / pants', dit is een soortgelijk model en in allerlei maten op diverse sites te downloaden! Je kan eventueel ook een iets andere variant maken met dit patroontje: basic babybroekje

  • Wil je ook de turban maken? Die handleiding vind je hier

      

comFi broekje met bretels 

Moeilijkheidsgraad:

Dit patroon lijkt veel op de baggypants maar is uitgevoerd met suspenders, oftewel, bretels! Door deze kleine wijziging krijg je direct een andere uitstraling, leuk om in de kast te hebben voor je mini!

Nog een tip vooraf:

  • Was de stof vooraf, deze kan krimpen.

  • Je kunt de bandjes ook vervangen door ruffle-bandjes. Hoe je dit maakt vind je bij de 'Ruffle Salopette'.

  • Van restjes stof kun je leuke accesoires maken; een turban, een strikje, een slabbetje of misschien een stoere bandana?

Let's get it started!

Deze variant lijkt erg veel op de baby-baggy pants. Deze tutorial schrijf ik dus iets minder uitgebreid. Mocht iets onduidelijk zijn, kijk dan even bij de baby-baggy pants, daar staat o.a. uitgebreide informatie over het aanzetten van boordjes! 

Stap 1:

Knip uit de stof het patroon van het broekje. Dit kan je zelf overtekenen van een bestaand broekje of je gebruikt een basic patroon. Aan de bovenkant knip je ongeveer 5 cm extra, zodat het kruis wat verhoogd wordt. 

Stap 2:

Knip de boordstukjes voor de pijpjes en de tailleband. Je bepaalt de maat door 80% te nemen van de breedte. 

Rekenvoorbeeld: bij een pijpje van 5cm breed knip je dus boordjes van 4cm. (dubbelgevouwen, je pijpje is in de rondte 10 cm dus je boordje is 8 cm ;) )

Stap 3:

knip de suspenders. Ik houd altijd 50 cm aan. Dit kan je later nog inkorten! Mocht je dit broekje in een grotere maat dan 68 gaan maken, meet even op of 50 cm voldoende is voor jouw kindje!

Stap 4:

Naai de buitenste randen van je broekje op elkaar met een stretch-steek (zigzag) en maak de boordjes in orde. De boordjes naai je eerst dicht aan 1 kant en vervolgens vouw je ze dubbel, zie foto 4!

Stap 5:

Bevestig de boordjes. Kort samengevat, leg ze omgedraaid tegen de onderkant van de stof, naai dit vast met een zigzag steek en vouw ze vervolgens om. Je ziet dan niets meer van het stikel!

Tijdens het stikken is het belangrijk dat je niet aan het broekje trekt en stretcht, maar aan het boordje. Dit zorgt ervoor dat het straks mooi glad valt! 

Stap 6:

De basis van je broekje is nu klaar. 

Je gaat nu uitmeten waar je de gaten voor de suspenders wil.

Mijn broekje was ongeveer 21 cm breed. Ik heb dit door drie gedeeld en dus op 7 cm en 14 cm een gat gemaakt.

Iedere naaimachine heeft een knoopsgat functie, deze moet je nu gebruiken. 

Mocht je dit niet eerder hebben gedaan, raad ik je aan op een lapje te oefenen alvorens je meteen in de band van je broekje gaat werken! 

Stap 7:

De suspenders zijn eigenlijk niets meer dan 'lange repen'.

Om te zorgen dat de kant die je knoopt mooi in een puntje valt, naai je hier aan het uiteinde

een puntje aan (zie foto).

Stap 8:

De knoopsgaten knip je voorzichtig open (kun je ook doen met een tor mesje)

Deze gaan niet rafelen doordat je ze hebt rondgestapt. 

Hier steek je de puntige kant van je suspenders door en leg je een knoop in. 

Stap 9:

Je bevestigt de suspenders aan de achterkant naast elkaar. 

Gezien ik nog niet weet hoe groot mijn mini gaat zijn, heb ik ze nog niet vastgestikt maar even vastgespeld totdat ik de juiste maat kan afmeten. Dat is sowieso een tip als je in de mogelijkheid bent: meet de maat even af bij je kindje! De een heeft een langer bovenlijfje dan de ander :).

Stap 10:

Je pakje is nu klaar!

Ik heb van het restje stof een turban gemaakt. De handleiding vind je hier.

Ik heb de turban dubbelzijdig gemaakt, dus eerst twee keer uitgeknipt en met de goede kant op elkaar genaaid, omgedraaid en vervolgens afgewerkt!

Op de foto hangt het pakje nu met een witte basic romper. Waarschijnlijk past onze jongedame dit pakje zo rond oktober / november pas. Ik wil er dan een leuke rib-romper onder kopen met ruffle mouwtjes!

(Of wellicht maak ik deze zelf als ik de tijd kan vinden!)

Deel je resultaat met #EllMini !

bottom of page