top of page

Sew-It-Yourself Ruffle-Dress

Benodigdheden:

  • Een naaimachine

  • 0,5 m Tricot (de zwanenstof uit deze tutorial koop je hier)

  • een aantal knopspelden

  • een tekenpotlood. Nog beter is een krijtpotlood, speciaal voor stof.

  • stofschaar 

  • naaigaren in een kleur die past bij je stofje

  • Mijn getekend patroon voor het jurkje met ruffles in maat 62. Dit download je hier. Er staat een extra patroon van een haarbandje op, deze werkbeschrijving volgt zsm!

  • Een vergelijkbaar patroon jurkje zonder ruches in maat 56 t/m 68 via droomfabriek.nl download je hier. Hier moet je nog zelf de ruffles aan toevoegen! 

      

Zelf een babyjurkje maken

Moeilijkheidsgraad:

Te leuk, dit mini-jurkje met ruffles aan de mouwen! Je kunt het in een lief printje of in een stoerder printje uitvoeren, één ding is zeker, het zal prachtig staan. Volg onderstaande stappen en maak zelf dit leuke jurkje ook, succes!

Nog een aantal tips vooraf:

  • Je kunt kiezen om speciale boordband of elastische biasband te kopen om de hals af te werken. Je werkt dan in principe op dezelfde manier als in de beschrijving hier onder. 

  • Dit jurkje heeft een envelophalsje, speciaal voor baby's. Je kunt dit jurkje ook maken met een gewone hals en vervolgens twee drukkertjes plaatsen links of rechts zodat het makkelijk open en dicht kan. 

Let's get it started!

Stap 1: Zorg dat je alle materialen klaar hebt liggen.

Stap 2 (foto 1): Vouw de stof dubbel. Je hebt nu een open en een gesloten kant. De patronen zijn 'half'. Leg het patroon waar op staat 'voor' tegen de gesloten kant. Je tekent het patroon over op de stof, en knipt het uit. Knip ongeveer 1cm langs de rand van je patroon. Dit is de naad-waarde, deze heb je nodig om straks netjes te kunnen stikken. 

 

Herhaal dit met het patroon van de achterkant en de mouwtjes. Het patroon van de Ruffels is, in tegenstelling tot op foto 1, ook half; leg dit dus ook tegen de stofvouw en knip dit twee keer uit. 

Stap 3: Het halsje van het jurkje wordt ook wel 'boord' genoemd. Deze kun je maken van dezelfde stof, of je koopt speciale boordstof of rekbare biasband. Zelf werk ik het liefst met een boordje in dezelfde kleur of print. Dit boordje maak je zelf:

Je knipt twee keer een strook van ongeveer 30 cm lang en 3 cm breed uit, ietwat schuin over de stofrichting. Met stofrichting bedoel ik de richting die de stof stretcht.  

Stap 4 (foto 2):     Nu komt het lastigste stukje van dit project. De halsband netjes afzetten. Dit heb ik vaker moeten oefenen voordat ik het netjes kon. Wees dus niet getreurd wanneer het de eerste keer niet helemaal perfect lukt!

Eerst speld je de stof aan de binnenkant tegen de halslijn aan. De goede kant van de stof zie je nu niet (zie foto 2) 

Waar je voornamelijk op moet letten, is dat je de stof die je gebruikt als boordje (dus de stukjes van 30 x 3 cm) net een klein beetje uitrekt. Je stikt dit boordje vast met een stretch steek, net langs de rand van de stof. Wanneer je de stof te weinig hebt gestretcht, krijg je kreukels in de boord. Wanneer je dit te strak doet, dan gaat je truitje lelijk plooien. Om dit te verduidelijken heb ik een video gemaakt waarop je ziet hoe je dit boordje kunt maken. Je vindt deze video hier. 

Stap 5: Wanneer de boord aan de binnenkant vast zit, sla je deze om naar de goede kant van je truitje. Je vouwt nu het randje dubbel en speld dit weer netjes vast. Begin in het midden met spelden en werk rustig naar buiten. Ook dit kan je zien in de video.

Je herhaalt al deze stappen met de boord vastzetten aan de achterzijde van je patroon. 

Stap 6 (foto 3 + 4 + 5): De ruffles! We gaan de mouwen klaar maken zodat we straks de ruffles op de juiste plek hebben zitten. Je legt het stukje ruffle midden over je mouw, de goede kant van de stof ligt nu boven. Nu vouw je elke keer een plooitje en speld je het stofje vast. Het patroon is precies passen; wanneer je klaar bent houd je geen stuk ruffle of mouw over. Je stikt vervolgens voorzichtig op de rand, met een stretch steek, de ruffle vast op de mouw. Schattig he! Je ziet nu al een beetje wat het effect straks gaat zijn! Let er op dat wanneer je op de linkermouw de plooitjes naar links vouwt, je deze op de rechtermouw naar rechts vouwt.  

Stap 7 (foto 6) : Nu de halslijn netjes is afgewerkt en de mouwen klaar zijn, ga je de mouwen inspelden. Eerst leg je de achterkant van het jurkje met de verkeerde kant naar boven. De mouw vouw je netjes dubbel. Je begint met het vastspelden van de achterkant tegen de mouw. Begin netjes op het onderste hoekje van de mouw en het hoekje van het armsgat. 

Stap 8: De achterkant stik je nu netjes vast (met een stretch-steek). Duidelijk zie je dit op foto 7 & 8.

Stap 9 (foto 9 + 10): Je herhaalt stap 7 met de voorkant van het jurkje. Je ziet nu dat de voor- en achterkant elkaar een stukje overlappen. Dit zorgt ervoor dat het halsje straks verder open kan. Als je het jurkje naar de goede kant vouwt, moet het er uit zien zoals op foto 10. 

 

Stap 10 (foto 11): Je jurkje is nu bijna klaar. Je moet alleen nog de zijkanten en de mouwen netjes dichtnaaien. Vouw het jurkje om en stik in een keer de mouwen en zijkanten dicht. Voor extra stevigheid kan je een keer onder de oksels heen en weer stikken. 

Stap 11 (foto 12): Het afwerken van de jurk kan je naar eigen smaak doen. Bij het panterprint-jurkje heb ik de onderkant omgezoomd en de mouwtjes opgerold, dit vond ik lekker stoer staan. Bij het jurkje met de zwanenstof heb ik ook de mouwen omgestikt, dit maakt het weer wat netter. Knip tot slot alle losse draden netjes af, strijk alle boordjes netjes plat en geniet van je zelf gemaakte jurkje!

Deel je het resultaat met ons? #ELLMINI

TIP: op deze website vind je een soortgelijke variant van een leuke top met ruffles.  

In principe is de basis van het patroon een romper, maar die kan je natuurlijk inkorten tot een sweater of jurk. De hals in de tutorial is tevens gemaakt met druksluitingen, leuk als je zo'n tang hebt! 

Op de foto hiernaast zie je mijn uitwerking van het patroon van deze site. De moeite waard om eens te bekijken dus. 

bottom of page