top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverEll Mini

DIY BOHO-GILET

Ben jij één van de gelukkige eigenaren van het het té leuke Moonrise DIY-pakket om zelf een boho-gilet te maken? Super! Lees dan snel verder en ga lekker aan de slag!STAP 1: patroon tekenen

Het patroon van dit gilet teken je zelf aan de hand van een bestaand patroon van een shirt*.

Je gebruikt alleen het voor- en achterpand en maakt hier zelf enkele kleine aanpassingen in. Bekijk de foto's en lees de instructies en je bent binnen no-time klaar.


 1. Neem een groot stuk patroon papier en leg hier het voor en achterpand op. Leg de zijnaad tegen elkaar zodat het één geheel wordt.

 2. Trek dit over.

 3. Diep het armsgat wat uit. Ik heb het ongeveer 3 cm naar beneden uitgediept en 1 cm in de breedte wijder gemaakt.

 4. Rond het voorpand boven en onder af. Dit kan je naar eigen smaak doen!

 5. Teken nu rondom alle lijnen zo'n 2,5 cm extra aan. Doe dit echt níet bij de schoudernaad en niet bij de midden achter naad.

 6. Je patroon moet er nu uitzien zoals op de laatste foto. Als dit klopt, leg je het tegen de stofvouw en knip je het uit de stof.* Als je nog geen patroon hebt van een bestaand shirt, kan je de volgende gratis patronen mogelijk raadplegen: Ester & Ebbe van Threads by Caroline (na aanmelding van nieuwsbrief) of de Ringer Tee van Brindille & Twig.


STAP 2: NAAIEN

Bij het naaien van dit gilet heb ik enkel de rechte stiksteek gebruikt op ongeveer 3,5 mm afstand. Daarnaast gebruikte ik een microtex naald, een standaard naald kan bij dit project ook. Je kunt bij dit project met gewone knopspelden werken, echter vond ik het zelf heel fijn om met wonderclips te werken omdat deze het randje heel fijn vast konden houden.


 1. Bepaald waar je het band wilt laten lopen. Houd er rekening mee dat je straks de randen van het gilet nog naar buiten vouwt! Zelf heb ik het ongeveer op 6 cm afstand van de sluiting genaaid. Vlak langs de rand of bijvoorbeeld boven op de schouders kan ook erg leuk zijn!

 2. Speld de band goed vast zodat deze niet verschuift tijdens het stikken.

 3. Stik de band aan twee zijde rustig vast. Strijk met je hand de stof van het gilet tijdens het naaien telkens rustig glad zodat de band mooi plat op de stof komt te liggen.

 4. Naai de schouderpanden aan elkaar. 1. Begin nu met het teddy randje in het armsgat. Vouw rustig de stof eerst 1 cm om naar buiten, en vervolgens nog een 1 cm. Er ontstaat zo een klein rolletje. Doe dit rondom het hele armsgat.

 2. Zet vervolgens het voetje van de naaimachine netjes langs de rand van je stof en stik heel rustig het 'rolletje' vast.

 3. Herhaal dit bij het andere armsgat.

 4. Werk nu op dezelfde manier de rest van het gilet af. Bij de hoekjes kan je het beste eerst de zijkanten omrollen en daarna het hoekje omrollen. Je ziet dat de teddy-stof zich fijn met elkaar 'vermengt' en dat je zo makkelijk een ronding kunt creëren.

 5. Halverwege het voorpand kan je de koordjes van de sluiting toevoegen. Deze stik je dan meteen mee vast. Je kan dit ook eventueel later nog los toevoegen (heb ik zelf gedaan, met de hand vastgemaakt).

 6. Het koordje werk je af met een flosje: vouw het flosje om het uiteinde van het koordje en zet dit met een paar kleine steekjes (of textiellijm) vast. Als je er een kraaltje bij wilt, schuif je deze natuurlijk eerst aan je koordje!

 7. Knip overtollige draadjes weg, wrijf de teddystof wat los zodat je gestikte naad minder zichtbaar wordt.. en tadáá... je boho-gilet is klaar!!


STAP 3: STYLEN

Giletjes kan je het hele jaar door dragen: over een lekkere sweater, over een luchtig jurkje, maar ook over een jeans-jack kan dit gilet leuk staan! Probeer het eens te combineren met mousseline kleding voor een lekker zomers effect, of style het met gebreide kleding voor een cosy-look. Zelfs op een kort shortje met shirt kan het gilet op een zomeravond een heerlijke toevoeging zijn! Een paar toffe cowboy-boots erbij en je mini is ready to go!


1.579 weergaven

Comments


bottom of page