top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEll Mini

Haarspeldjes voor de allerkleinste (en een beetje groter!)Hét moment is daar! De haartjes van je mini-meisje beginnen te groeien en het is tijd voor speldjes! De eerste haartjes zijn vaak nog dun en het is belangrijk dat een speldje zacht op de hoofdhuid voelt wanneer je de eerste plukjes haar vast zet. Op internet zijn er héél veel leuke speldjes verkrijgbaar, maar vaak zijn deze meer geschikt voor de wat oudere kindjes. Dus wat doe je dan? Dan ga je lekker zelf aan de slag! Na mijn eerste blog over haarbandjes met leuke strikjes (de link vind je hier) heb ik nu nog een leuke DIY inspiratie blog voor jullie klaarstaan in samenwerking met www.haarspeldjes-fabriek.nl.

Ik heb voor Lóren 10 verschillende haarspeldjes gemaakt die ik jullie graag wil laten zien. Hoe je ze maakt en de link naar de materialen heb ik opgeschreven.

(Uiteraard kun je deze speldjes ook voor oudere kindjes maken, kies dan voor iets grotere klik-klak speldjes en kniphoesjes)Basismaterialen

De basis van deze speldjes bestaat uit een klik-klak haarspeldje van 3 cm en een satijnen hoesje van 35 mm. De hoesjes knip je aan de achterkant een stukje open en vervolgens kun je het knipje hier in schuiven. In dit instructiefilmpje zie je duidelijk hoe.

Er zijn heel wat variaties verkrijgbaar, uiteraard waren deze roze en deze leopard mijn favoriet! Een enkel speldje heb ik bekleed met imitatie-glitter-leer. De lijm die ik gebruikt heb bij dit project is Gutermann textiel lijm. Ik heb dit aangebracht met een klein kwastje zodat ik niet te veel zou knoeien. Tot slot heb ik diverse applicaties uitgezocht en gebruikt om veel verschillende soorten speldjes te kunnen maken. De webshop heeft een heel breed assortiment en voor alle smaken wat wils. Ik heb gevarieerd tussen simpele speldjes en een paar wat drukkere. In het volgende stuk vertel ik met welke materialen ik heb gewerkt en hoe ik ze heb gemaakt.


Alle speldjes op een rij

Van boven naar onder:


1. Unicorn love

Met een glazen flatback kun je alle kanten op. Het is een afgeplat glazen ronde applicatie die de afbeelding eronder een beetje uitvergroot. Je kunt iedere gewenste afbeelding uitprinten en onder de flatback lijmen. Door er een rond viltje onder te plakken, kan je hem vervolgens weer op je kniphoesje lijmen. Deze speldjes zijn leuk en makkelijk om te maken als er een bepaald thema is of wanneer je dochtertje (of jijzelf ;) ) fan bent van een specifiek onderwerp. Ik heb een plaatje van een eenhoorn uitgeprint en dit onder de flatback gelijmd. Let er op dat je niet te veel lijm gebruikt, dit ga je dan door de flatback heen zien.


2. Een schattig torentje

Je kunt allerlei materialen met elkaar combineren. Het mooist werk je van groot naar klein. Leg het eerst los op elkaar voordat je gaat lijmen. Probeer verschillende combinaties uit totdat het naar wens is. Vervolgens lijm je het torentje vast op elkaar en tot slot op het kniphoesje. Ik heb hier een gouden bloem gebruikt, met daarop een roze bloem, nog een kleinere roze bloem en een diamantje.


3. Een lekker ijsje!

Stiekem een van mijn favorieten! Eerst heb ik de bovenkant van het speldje overgetrokken op een lapje imitatieleer en dit vastgeplakt. Aan de hand van dat formaat heb ik het 'ijs' getekend op een stukje roze glitter leer. Tot slot heb ik er verschillende maten steentjes op geplakt. Mocht je twijfelen over je skills; probeer het dan eerst op een stukje papier alvorens je in het leer gaat knippen!4. Leopard classy

Een leopard kniphoesje en een simpel klein roosje. Soms is eenvoudig meer dan genoeg! Deze heeft Lòren dan ook al vaak in gehad.


5. Pompon

Dit speldje deed me ook een beetje aan een ijsje denken. Ook weer een simpel speldje, maar heel erg schattig! Een gebroken wit kniphoesje en een lichtroze pompon. Fijn is dat deze pompon aan de achterkant plat is, je lijmt hem dus gemakkelijk vast en het blijft goed zitten.


6. Pretty Bow

Op een lichtroze kniphoesje heb ik een vilten rondje geplakt, een strikje gemaakt met dit mooie lint en tot slot hier een pareltje op geplakt. Deze staat ontzettend schattig! Kijk goed in welke richting je het strikje plakt: je kunt het naar voor laten krullen of naar achter, net wat jij leuk vindt.


7. Leopard neutral

Niets meer of minder dan alleen een kniphoesje. Ook leuk!


8. Glitter Pompon

Dit is een combinatie van de werkbeschrijving van nummer 3 en 5. Eerst heb ik het speldje overgetrokken op het glitter imitatie-leer, en tot slot hier een pompon opgeplakt. Ook een van mijn favorieten!


9. In de wolken

Het leek mij leuk om ook een drukker speldje te maken. Deze staat dan ook erg leuk bij een simpele outfit. Op een rond viltje heb ik verschillende flatbacks gecombineerd met roosjes en steentjes. Er zijn allerlei soorten flatbacks verkrijgbaar, onder andere flamingo's, fruit, deze leuke wolkjes of verschillende soorten dieren. De flatbacks hebben een platte achterkant en lijm je dus gemakkelijk vast.


10. Roze Roos

Geen verrassing dat ik van roze houd, een helemaal roze speldje kon dan ook niet uitblijven: Een oud roze kniphoesje met een grote roze roos erop. Staat super schattig en matcht bij bijna elke outfit!


Het organiseren van je speldjes

Als je een verzameling speldjes hebt gemaakt kan je ze natuurlijk in een mandje bewaren. Omdat ik dat zelf wat rommelig vond heb ik samen met mommies&miracles deze houten hanger ontworpen: aan de bovenkant bevestig je smal lint waarmee je de hanger ophangt en aan onderkant bevestig je wat breder lint waar je alle speldjes aan kunt klikken. Je vindt deze in haar webshop Super handig en tevens decoratief in de slaapkamer van je kleintje!

(Note: momenteel is de webshop gesloten wegens zwangerschapsverlof. Houdt de Instagram van Mommies&Miracles in de gaten voor updates)


Tot slot

Ik hoop dat je leuke ideeën hebt gekregen van deze DIY blog! Zelf speldjes maken is leuk, makkelijk en absoluut niet duur. Ik heb uitgerekend dat ik per speldje gemiddeld nog geen Euro aan materiaalkosten ben kwijt geweest. Er zijn zelfs nog wat materialen over dus wellicht dat ik je binnenkort nog wat meer varianten laat zien. Op de website van www.haarspeldjes-fabriek.nl vind je nog veel meer applicaties, kniphoesje, lint etc. in alle kleuren van de regenboog; je hoeft dus absoluut niet van roze te houden, er is volop keus in zowel fellere kleuren als neutralere kleuren.

Voor nu, veel maak-plezier en laat het me zien als je zelf creaties hebt gemaakt, ik ben benieuwd!Veiligheid

Het verantwoord gebruik van haarspeldjes bij baby's is wegens veiligheid altijd onder toezicht. Hoewel de Gutermann lijm erg stevig is kunnen er natuurlijk altijd kleine onderdeeltjes loslaten, of je kindje kan het speldje uit het haar trekken en dit in de mond stoppen. Zorg er dus voor dat je de speldjes op een veilige manier gebruikt! Controleer tevens je speldjes regelmatig op stevigheid en losse onderdelen en laat ze niet in de wandelwagen/box o.i.d. slingeren!


1.341 weergaven

Comments


bottom of page