top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEll Mini

Pietenmutsje voor de allerkleinste

Bijgewerkt op: 14 sep. 2022


Nog even en dan is het weer zo ver, de Sint en zijn Pieten komen aan in Nederland! Hoewel Lòren er absoluut nog niet veel van zal meekrijgen, zijn wij wel van plan om naar de intocht te gaan kijken en het huis een beetje in de Sint-sfeer te versieren. En wat heb je dan sowieso nodig? Een leuke Pietenmuts! Deze maak je in een handomdraai zelf; ik leg het je uit in deze blog.


Benodigdheden

* Katoenen stuk stof van ongeveer 50 x 50 cm (ik heb deze gebruikt van Stoff & Still)

* Naaigaren en Naaimachine (kan overigens ook met de hand!)

* Versiering: lint en een veer (optioneel spullen voor een strikje, zie deze tutorial)

* Dunne elastiek (ik heb deze gekocht bij de Action)


Werkwijze

Teken een cirkel van ongeveer 30 cm doorsnede (ik gebruikte een wokpan!) en knip deze uit met 2cm extra rondom.

Vouw de buitenkant naar binnen en speld dit vast. Speld goed één richting op, dan glijdt het makkelijker onder je naaimachine door. Het geeft niet als het niet perfect rond is, dat zie je later toch niet meer! Met een gewone stiksteek naai je de rand dicht. Blijf ongeveer 1 cm van de rand af zodat je de elastiek straks makkelijk door de pietenmuts heen kan halen.


Als je de pietenmuts wilt versieren, bevestig je de versiering nu. Ik heb glitterband (tijd geleden gekocht bij Wibra) als een kruis vastgespeld en op de muts gestikt. Ik heb aan beide kanten van het glitterbandje gestikt zodat het er mooi plat op blijft liggen. De uiteinden heb ik naar binnen gevouwen. Let op dat je niet tot de rand stikt, dan blokkeer je namelijk de tunnel waar straks de elastiek doorheen moet; op de laatste foto zie je waar ik gestopt ben.

Doordat de glitterband aan de onderkant precies gelijk ligt, zit dit meteen stevig vast.


Het strikje wat ik gemaakt heb met glitter-imitatieleer van de haarspeldjesfabriek (uitleg en materialen vind je in deze blog!) heb ik met de hand nog vastgenaaid. De veertjes heb ik er achter gestoken en ook met een paar steekjes en een druppeltje secondelijm vastgemaakt.


Tot slot haal je de elastiek door de tunnel heen. Het is handig om hier een knoopje in te leggen, zodat je het mutsje later nog makkelijk qua maat kan herstellen. Op internet vind je de gemiddelde hoofdomtrek van kindjes (4 maanden was geloof ik 42 cm). Deze maat heb ik aangehouden voor het stuk elastiek. Omdat Lòren nog groeit kan ik op deze manier makkelijk het Pietenmutsje in zowel november als december zo knopen dat het perfect aansluit. Hierna ben je al klaar.... ik zei toch dat het makkelijk was;)!

Een paar tips:

* Mocht je al een ouder kindje hebben, knip dan de cirkel wat groter (bijv. 40 of 50 cm). Het mutsje kan je op deze manier in iedere maat voor elke leeftijd maken.

* Ik raad katoen aan: dit is steviger dan tricot of polyester en het Pietenmutsje bolt dan mooier op.

* Als Pietenveer heb ik witte decoratieveertjes gebruikt. Die koop je bij diverse winkels waar ze knutselmateriaal verkopen.

* Mocht je een mutsje met meerdere kleuren willen maken kan dat natuurlijk ook: je 'bewerkt' of maakt de cirkel zoals je zelf mooi vindt en trekt daar vervolgens de elastiek doorheen. De werkwijze blijft gewoon eenvoudig en hetzelfde.

Opmerking: Voor de foto's heb ik het mutsje opgevuld met stof zodat je de vorm goed ziet, als de vulling er niet in zit - een ook geen hoofdje - valt het mutsje natuurlijk wat platter.


Dit idee kwam vanmiddag in me op en gelukkig had ik de tijd om het meteen uit te werken. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als ik; Lòren kan in ieder geval deze Sinterklaas shinen met een stylish Pietenmutsje!

Laat je het me weten als je zelf aan de slag gaat? Zou ik leuk vinden!

Liefs, Ellen


Disclaimer: de tutorial is bedoeld voor privé gebruik en niet voor massaproductie.17.159 weergaven

Comments


bottom of page